Мариан Рашев - шампион и отличник или как в България се съчетават спорт и учене

Таекуондо - WTF (ол)
Добави в Svejo
    Ваня Николова 29/06/2020 10:00
Мариан Рашев - шампион и отличник или как в България се съчетават спорт и учене

Как в България се съчетават учене и спорт? Възможно ли е? Трябва ли да избереш едното пред другото? Тези въпроси често биват поставяни пред младите родни спортисти. Само преди няколко месеца за списание СПРИНТ капитанът на националния отбор по футбол за юноши до 19 години Владимир Николов сподели, че в България двете неща не могат да вървят ръка за ръка.


Днес ще ви срещнем с един републикански шампион, отличник на матурите и бъдещ студент в един от най-реномираните университети в света.


Мариан Рашев е зрелостник от Софийската математическа гимназия, който има пълни шестици на матурите по български език и литература и по математика, печели републиканска титла по таекуондо за мъже и е приет да учи икономика в Юнивърсити колидж ъф Лондон, който е сред топ 10 на най-добрите университети в света.


Пред Viasport.bg Мариан разказа как съчетава тренировките и ученето и защо е избрал таекуондото и математиката.

 

Мариан започва да се занимава с таекуондо, олимпийски стил, когато е на 6 години и е още в детската градина.

 

"Тренирал съм таекуондо през целия ми съзнателен живот. Не се сещам за реална причина, поради която съм започнал да го правя. Треньорът ми беше дошъл в детската градина и предлагаше да тренирам този спорт. Цялата група се съгласи и започнахме. Не съжалявам за тази случайност", сподели Мариан.  

 

През тази година той е на първо място на републиканското първенство за мъже до 80 кг, клас А. Преди две години печели бронзов медал на Балканиадата в Букурещ (Румъния) при юношите до 73 кг, отново в клас А. Има и много медали от всякакви международни състезания в България и в чужбина.

 

Мариан е тренирал за кратък период от време футбол в школата на Славия, кара и ски, но казва, че за него таекуондото винаги е било над всички други спортове.

 

Мариан е тренирал за кратък период от време футбол в школата на Славия, играе и в отбора на СМГ, с който през тази година печели зоналното първенство.

 

Във футболния отбор на СМГ играе като централен защитник, а през тази година те печелят зоналното първенство, но заради пандемията от коронавирус не успяват да продължат в турнира.

 

Изключително много обича да е в планината. Преди година и половина обаче за жалост претърпява инцидент със ските и за 6 месеца е извън спорта. "Това  е риск, който всеки човек, който спортува, трябва да поеме и продължих", казва Мариан.

 

Мариан обича да кара ски и да е в планината

 

Как обаче съчетава учене и спорт? "Винаги съм имал този проблем, че не мога да тренирам всеки ден по няколко часа. Може би това е една от причините, че не съм стигал по-нагоре в успехите си по таекуондо. Обикновено състезателите от други държави и други клубове, които са решили, че ще се занимават професионално с таекуондо, тренират всеки ден, даже понякога и по два пъти. А аз винаги съм имал време за трениране максимум по три-четири пъти в седмицата, което е недостатъчно, за да се подготви човек за по-сериозно състезание като европейско или световно. Винаги ми е било много трудно да съчетавам двете неща, защото съм в СМГ, в немска паралелка. Това е паралелката, в която се влиза най-трудно след седми клас в България, тя е с най-висок бал. Много трябва да се набляга на математиката, на немския. Има дни, в които ставам сутрин в 6:30 ч. До обяд съм на училище, после отивам на курсове по английски, немски или български до 18:00 ч., след това отивам на тренировка до 21:00 и след това се прибирам много уморен. На следващия ден се повтаря същото, а през уикенда отивам на състезание в България или в чужбина. Също така свалям килограми за тези състезания. Винаги ми е било много изморително, но мисля, че си заслужава и никога не бих заменил този начин на живот за някой по-лек", разказа младият спортист.  

 

Спортен клуб Форс София с треньор Васил Христев (предишният клуб на Мариан)

 

"Обичам спорта, не само таекуондото, а всякакъв спорт. В него намирам отдушник. Мога да изкарам цялата си сила там. За образованието намирам мотивация, защото съм осъзнал важността му и какво влияние има то върху бъдещия ми живот. Никога не съм се замислял да се отказвам нито от училище, нито от спорт", каза още Мариан.

 

От малък харесва математиката. Още от първи клас ходи по състезания и резултатите му по математика са доста по-добри от тези по другите предмети. Затова избира СМГ.

 

"Родителите ми имат много голямо влияние върху моя избор, защото едно дете в трети-четвърти клас няма как да направи адекватен избор за себе си. Трябва да има влияние на родителите. Със сигурност не трябва да е насила. В моя случай и аз исках, и родителите ми искаха. Имах и примера пред мен -  моята сестра Карина Рашева, която е със 7 години по-голяма от мен. Когато аз бях четвърти клас, тя беше 11-и в СМГ и беше много доволна от своето обучение там. Тя завърши в университета в Манхайм, Германия, бизнес администрация, който е най-добрият университет в Германия за тази специалност", разкри Мариан.  

 

Мариан Рашев има много отличия от международни състезания

 

Когато е в 11-и клас има интерес към университети в Германия и се насочва към специалност с икономика и инженерство.

 

"През  лятото преди 12-и клас започнах да се интересувам какво представлява целият курс в Германия, какво представлява целият курс в Англия. Тогава реших, че в Англия бих се чувствал на място. Самият курс там е много по-свободен, докато в Германия стресът е много голям фактор. В по-добрите университети в Германия завършват само около 35 процента от всички ученици и като цяло там е по-лесно да се влезе в университета, но е много по-трудно да се изкара самият курс. Докато в Англия е по-трудно да се влезе в много по-добрите университети. Според статистиките, които съм гледал, около 90 процента от студентите там завършват.

 

Няма университет в Германия в топ 10 в света. Докато в Англия са Оксфорд, Кеймбридж, Юнивърсити колидж ъф Лондон, Импириъл колидж. Затова реших да пробвам своя шанс в Юнивърсити колидж ъф Лондон и ме приеха. Това беше възможно най-благоприятното развитие на нещата за мен", щастлив е Мариан.

 

Таекуондо клуб Рамос с треньор Димитър Михайлов (новият клуб на Мариан)

 

Той не пропусна да отбележи, че образованието, което се получава в СМГ, е на изключително високо ниво. 25 от 30 човека в неговия клас имат 6.00 на матурата по математика.

 

"За българския може би имаше много голямо значение това, че по време на карантината успях всеки ден да уча по един-два часа, защото нямах какво друго да правя. Реших да оползотворявам времето в нещо полезно. Това е главната причина, поради която според мен изкарах 6.00, защото успях в последните седмици да мина през абсолютно целия материал с помощта на моята госпожа Паулина Колева, при нея ходих на допълнителни курсове. Също така съм благодарен на г-н Людмил Попов и г-жа Илиана Цветкова от СМГ."

 

На въпрос кой е любимият му автор или произведение, Мариан призна: "Бих казал разказите на Йордан Йовков, като концепция много ми харесват. Но на матурата най-много исках да ми се падне Димчо Дебелянов, защото смятах, че мога да пиша най-добре за него. Но и темата, за която трябваше да се пише - "Чорба от греховете на отец Никодим" от Елин Пелин, също беше много хубава, защото е малко по-философска. Имаше много да се пише по нея и за интерпретативно съчинение, и за есе."

 

 

Мариан ще продължи образованието си в чужбина, но ще продължи ли със спорта?

 

"Една от многото причини, поради която избрах моя университет, е, че там се намира най-големият университетски таекуондо клуб във Великобритания. Те имат поне по 4-5 състезания между университетите на година и Юнивърсити колидж ъф Лондон печели отборно много от тях. Надявам се там да успея да продължа това мое занимание. Надявам се един ден да стана и председател на клуба, не се знае…"

 

За финал Мариан си пожела безгрижно лято, изпълнено със забавления, купони и море преди следващата стъпка– университетския живот. Ние пък му пожелаваме здраве и много успехи във всяко начинание. 

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway