България и още 4 държави интегрират ориентирането в образованието

Ориентиране
Добави в Svejo
    Viasport 30/06/2020 16:30
България и още 4 държави интегрират ориентирането в образованието

Българска федерация по ориентиране представи днес новия европейски  проект за интегриране на този спорт в училищните програми.

 

Презентацията в Министеството на младежта и спорта бе открита от проф. Атанас Георгиев – дългогодишен президент на централата в присъствието на много от хората, които развиват ориентирането у нас. Даниела Тошева разказа в детайли за предстоящите активности и отговори на многото въпроси.

Целта на инициативата е да осигури двойна кариера за елитните  ориентировачи, както и да промотира спорта сред учениците. Проект „Компас“ по програма ЕРАЗЪМ+ Спорт на Европейската комисия е с координатор Българска федерация по ориентиране и обхваща 10 училища от пет европейски държави: Австрия, Северна Македония, Румъния, Естония и България.

 

Предвижда се създаването на креативен образователен модел чрез разработването на Ръководство за извънкласна учебна Програма на открито, която да се използва като продължение на часовете по физическо възпитание, биология и география чрез спорта ориентиране.

 


Наред с образователния, социалния и здравен ефект, проектът формира в младежите респект към природата, навици за опазване на околната среда и необходимост от спорт и физическа активност. Екипът ще покани като  доброволци ученици след 8-и клас за експеримента, чрез който ще бъдат обучени 120 елитни атлети, треньори и учители от 30 европейски държави.

 

Програма „Компас“ ще им даде нови технологични умения и знания чрез
следните четири модула:


- Внедряване на смарт технологии в тренировъчните курсове
- Получаване на знания за ръководител на учебна дейност на открито
- Използване на нови цифрови технологии в ориентирането
- Разработване на БиоНавигатор като уникално мобилно приложение

 В над 60-годишната си история, българското ориентиране и ски-ориентиране е записало забележителни успехи, сред които световните и европейски титли на Станимир Беломъжев и Пепа Милушева, редица медали и призови класирания от универсиади, шампионати на планетата и на Стария континент. Сред водещите ни състезатели днес са топатлетите Антония Григорова и Кирил Николов-Дизела с шестите си места от световни първенства. В глобален мащаб този спорт се практикува редовно от над 200 милиона души.

 

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари