Мартин Стоев: Отбор се изгражда с играчи, работа и стратегия

Волейбол
Добави в Svejo
    BGvolleyball.com 02/08/2020 19:30
Мартин Стоев: Отбор се изгражда с играчи, работа и стратегия

Едно от най-големите имена в българския волейбол в близкото минало отново печели медали, но като национален селекционер на младежкият отбор на България до 18 години. Какво разказа Мартин Стоев за актуалното състояние на волейбола у нас и как съвместява ролята на баща и треньор?  

 

“Хората още помнят успехите ни. Аз не се връщам често към тях, но когато някой ме върне, ми е приятно. От 2009 година нямаме успехи. В Лондон 2012 имаше лъч, когато треньор бе Найден Найденов (б. р. 4-о място). Надявам се, този период бързо да отмине и отново България да печели успехи”, заяви Мартин Стоев, който изведе мъжкия национален отбор до бронзови медали на Мондиал 2006 и на Световната купа през 2007 година и до 5-о място на Олимпийските игри в Пекин 2008, пред Нова телевизия. 

 

“За да направиш добър отбор трябва да имаш състезатели. Тимът се изгражда с работа и със стратегия за 4 - 8 години. Трябва да се инвестира в младите и талантливи играчи. Те няма да дадат моментален резултат, но ще дадат като станат на 22 - 23 години”, добави Мартин Стоев, който през миналата година изведе националния отбор за юноши до финал на Евроволей 2019 в София.

 

Бившият селекционер на националния отбор на България за мъже коментира и избора на новото ръководство на БФ Волейбол.

“Любo Ганев влезе с много големи амбиции. Ще трябва да прояви воля за работа. Федерацията има нужда от средства. Любо и щабът му трябва да намерят пари. Намерят ли, ще имат и успехи”, лаконичен бе Стоев.  

 

“Винаги съм казвал, че българин трябва да води националния отбор. Българин трябва да води една нация. Както Италия си ги води италианец. Сърбите - сърбин. Федерацията си е преценила така, че иска Силвано Пранди да е начело, и си носи отговорност за своя избор. Един чужденец, колкото и голям професионалист да е, не може да почувства каквото усеща един българин, който играе за националния отбор”, добави Мартин Стоев, който в момента е старши треньор на юношеския национален отбор.

 

“Аз не съм от тези хора като Силвано Пранди и да стоя в залата до 72 години. Сега съм се съсредоточил да изкарам още 4 години с тези момчета. Дано да влязат повече от тях в мъжкия национален отбор. Виждам потенциал в този отбор. Не обичам да се захващам с проект, който е губещ. Покрай моят син (б.р. Ерик Стоев) видях и другите деца. Нашата цел е да затвърдим, това което сме постигнали. Първите 6 отбора от Евроволей 2020 ще се класират директно за световното първенство през 2021 година. Дори да не се проведе европейското в Италия - поне момчетата тренират заедно на лагер и повишават класата си. У дома ми не се говори за волейбол. Нито баща ми (б.р. Стоян Стоев) е говорил с мен за волейбол, нито аз говоря с моя син Ерик за волей. Аз съм нормален човек, който иска да си живее живота. Момчетата ми вярват. Изпълняват всичко, което искам от тях в тренировките”, добави Мартин Стоев, който води тренировките на своите възпитаници в Самоков, преди Евроволей 2020.

 

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари