Някои от най-често допусканите грешки при отглеждане на млад спортист

Баскетбол
Добави в Svejo
    05/10/2020 15:00
Някои от най-често допусканите грешки при отглеждане на млад спортист

Един от новите треньори в баскетболен клуб Балкан - кондиционният специалист Антонио Костов*, ще дава съвети за правилната физическа подготовка и здравословен начин на живот при активно спортуващи. Той е бакалавър по химия и биология в Софийски университет "Св.Климент Охридски", сертифициран фитнес инструктор и магистър по "Спорт, фитнес и здраве" в Национална спортна академия "Васил левски", гр.София. Ето и неговите първи препоръки относно грешките при отглеждането на младите спортисти, които той сподели пред клубния сайт на Балкан balkan-basket.com:

 

1. Допускането на занижена здравна култура.


Да си родител на спортуващо дете е сериозна отговорност и изисква допълнителни знания. Не говорим за академични познания и изследвания, по-скоро на детето следва да се изяснят основните навици, които оказват влияние върху неговото здраве и представянето му на терена.

 

2. Липса на всякакъв контрол на хранене.


Тук не визирам оптимално спортно меню. Съществуват, обаче храни, които са известни на всички с отравящия си ефект върху младия организъм, чиято консумация може да бъде доброволно избегната, ако се изясни ефекта им.3. Липса на комуникация между родителя и треньора.


Родителят и треньорът имат наблюдения върху поведението на подрастващия, когато той се намира в тотално различна среда. Комуникацията между тях може да е отговор на редица въпросителни и за двете страни, което в дългосрочен план е полезно за развитието на самия състезател.


4. Крайно нарушен режим.

 

Нарушени са основно режимите на съня, храненията и приема на вода. Тези фактори са причина за променливото състояние и резултати на младия атлет в училище, на терена, в емоционално отношение и следователно в комуникацията му с родители, треньори и приятели.

 

*Антонио Костов


Роден на 21.01.1991 г. в Плевен. В ранна детска възраст постъпва във футболната школа на Белите орли (Плевен), а след това и на Спартак (Плевен), където тренира близо 15 години. Постъпва в спортното училище в Плевен - СУ “Георги Бенковски”, но завършва в гимназия с усилено преподаване на биология и химия. Бакалавърската си степен получава от биологическия факултет към СУ “Климент Охридски” отново с биологическа специалност.

 

- В “Софийския университет” защитава четири години цветовете на представителния отбор на университета;

 

-Завършва курс към Българска федерация по фитнес и културизъм, получавайки сертификат за "Фитнес инструктор";

 

- Магистър по “Спорт, фитнес, здраве” в НСА "Васил Левски";

 

- Работи като кондиционен треньор в БК Спартак (Плевен) и ОФК Спартак (Плевен);

 

- Персонален и инструктор, онлайн треньор, консултант в сферата на здравословния начин на живот;

 

- Водещ на групови занятия по гимнастика и стречинг, обща и специфична физическа подготовка.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари