Баскетболната федерация прие промени при първенствата за подрастващи

Баскетбол
Добави в Svejo
    BGbasket.com 07/10/2020 14:10
Баскетболната федерация прие промени при първенствата за подрастващи

Управителният съвет на Българската федерация по баскетбол прие някои промени в правилата за провеждане на държавните първенства при подрастващите. Това стана днес по време на видео заседание, като за новите текстове имаше и два гласа против.

 

Ето какво гласува Управителният съвет:

 

„26. ЕЛИТНИ ГРУПИ (Изток и Запад) за юноши, юноши до 16г. и момчета с минимум 6 и максимум 8 отбора.

 

Забележка: Поради подадени само три заявки, Елитна група за юноши до 19г. на Изток няма да има.

 

26.1. Първи етап – два полусезона (трансферният период е между двата полусезона) – отборите играят на разменено гостуване. Отборите, заели 1, 2, 3 и 4 място в групите (Изток и Запад) се класират директно за Финалните турнири на Елитните групи;

Забележка: За юноши до 19 г. на Запад се класират първите 4 (четири) отбора.

 

26.2. Втори етап – Квалификационни срещи - баражи. Отборите, класирали се на 5, 6, 7 и 8 място на Изток, играят баражи съответно с отборите, класирали се на 8, 7, 6 и 5 място на Запад. Срещите се провеждат на разменено гостуване. Победителите от квалификационните срещи се класират за Финалните турнири за Елитните групи, а загубилите добиват право да участват във баражите за определяне на Финалните четворки на Първа дивизия.

 

Забележка: При юношите до 19 г., (освен първите 4 от Запад), директно се класират и най-добре класиралите се отбори А група – мъже, участващи само с юношески отбори. Всички останали отбори (желаещи да продължат и подали заявка) играят баражи на разменено гостуване за попълване на оставащите 4 (четири) места. БК, подал заявка и отказал се от баражите, се наказва с глоба от 3000 (три хиляди) лв.

 

 26.3. Трети етап - Финални турнири на Елитните групи – с участието на 8 отбора за девойки и момчета до 13 г., и 12 отбора за юноши, юноши до 16г. и момичета, и момчета до 14 и 12 г.

 

Забележка: Отбор, който е започнал първенството и впоследствие се е отказал, се  наказва с глоба от 3000 (три хиляди) лв.

 

 

27. ПЪРВА ДИВИЗИЯ (Изток и Запад) за юноши, юноши до 16г. и момчета – всички останали отбори, които не участват в Елитните групи.

 

27.1. Първи етап –до 20 декември. Отборите играят на регионален принцип на турнири по две срещи на ден.

 

27.2. Втори етап – от 05 януари (край на трансферния период) до 15 април. Отборите, заели първите две или три места в групите от Първия етап, образуват две групи (Изток и Запад) – с минимум 6 и максимум 8 отбора. В групите се играе на турнири с по две срещи на ден. Класиралите се на 1-во място на Изток и Запад за юноши, за юноши до 16 г. и момчета до 14 г. се класират директно за Финалния турнир на Първа дивизия (Финална четворка). Класиралите се на 2, 3 и 4-то място на Изток и на Запад, участват в

тридневен квалификационен турнир на неутрален терен. Първите два отбора се класират за Финалния турнир на Първа дивизия (Финална четворка)

 

27.3.Трети етап - Финални турнири на Първа дивизия – с участието на 4 отбора за юноши, за юноши до 16г. и за момчета (Финална четворка).

 

28. ПЪРВЕНСТВА ЗА ЖЕНСКА ЧАСТ И МОМЧЕТА ДО 12г.

 

28.1. Първи етап - Зонални първенства на регионален принцип. Играе се на два

полусезона на турнири с по две срещи на ден;

 

28.2. Втори етап – Квалификационни турнири;

 

28.3. Трети етап – Финални турнири с участието на 8 отбора за девойки и по 12 отбора за  девойки до 16 г., за момичета, момичета до 12 и момчета до 12 г.

 

 

29. КУПА НА БФ БАСКЕТБОЛ ЗА МЪЖКА ЧАСТ.

 

Осемте отбора при юношите, юношите до 16 г. и момчетата до 14 г. които се класират директно за Финалния турнир на Елитните групи участват (задължително) в  тридневен  турнир за Купата на БФБ за подрастващи по време на квалификационните срещи.

 

38.2. Във финалния турнир за юноши до 19г. участват 12 (дванадесет) отбора, разпределени в две групи по 6 (шест) отбора, определени чрез дирижиран жребий от БФБ.

 

Директно се класират осем отбора: първите четири отбора от Елитна дивизия – запад; най-добре класираният отбор от А група – зона Център; най-добре класираният отбор от А група – зона Изток; първите два най-добре класирани от А група – зона Юг.

 

Всички останали отбори, участвали само с юноши в А група, както и тези от Елитна и Първа дивизии, имат право на участие в квалификационни срещи.

 

Финалният турнир се провежда в 7(седем) дни, като първите 5 (пет) дни се играе в групите. Класиралите се на пето и шесто място си прекратяват участие, а останалите 8 отбора играят полуфинали (Първа четворка: А1-Б2; Б1-А2; Втора четворка: A3-Б4; Б3-А4) и финали като победителите от полуфиналите в Първа четворка играят за първо място, а загубилите – за трето и победителите от полуфиналите във Втора четворка играят за пето място, а загубилите – за седмо).“

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари