11-годишен българин стана шампион в испанското Супермото

Мотоциклетизъм
Добави в Svejo
    23/11/2020 10:30
11-годишен българин стана шампион в испанското Супермото

България има шампион в испанското Супермото. 11-годишният Никола Николаев завоюва титлата в клас до 65 куб. см., след като не остави шанс на конкуренцията, спечелвайки всеки един от петте кръга през сезона. Последният старт се проведе на пистата в община Алкарас в испанската провинция Албасете, а нашето момче отново се представи по категоричен начин. Надпреварата предизвика сериозен интерес, а в сайта zalagania-online.com има информация за още много подобни спортни събития.

 

Малкият състезател побеждава, вдъхновен от подкрепата на своето семейство, което го следва неотлъчно по дългия път към върха. Баща му Мирослав не крие, че е горд с талантливото си дете.

 

„Наистина е голямо постижение за всички ни. Никола направи фантастичен сезон, както тук в Испания, така и в България,  където стана шампион по Супермото и за BMU European championship 2020, а също и републикански шампион на България в неговия клас. Всички го знаят като български пилот и той много се гордее с това. Казвам го това, за да е ясно на всички. Никола Николаев е българин и това, че живеем в Испания, не променя фактите. Догодина спираме със Супермото и продължаваме само с мотоциклетизма на писта в МОТО 4 и 150 - кубикова машина Хонда. Това е най-силният шампионат в света за деца в неговата възраст и се кара на големите писти в Испания. Конкуренцията е от цял свят. Всичките ни усилия ще бъдат насочени само към този шампионат, защото е с много състезания и е невероятно скъпо като финанси. Новият мотор е при нас и скоро започва с тестовете, за да е подготвен за догодина. Поздрави на всички фенове в България“, сподели пред riders.live гордият татко.

 

"Как го насърчаваме? Най-важното е да завърши жив и здрав. Да мисли, когато излезе на пистата. Резултатът сам идва, когато излезе и е настроен психически много добре. Надявам се, че българската федерация по мотоциклетизъм ще наблегне повече на родните школи и този спорт ще стане по-популярен в България", допълни Мирослав Николаев пред bTV.

 

Независимо, че е роден в Испания, България остава в сърцето на Никола и възможността да се състезава под чужд флаг дори не стои на дневен ред за него.

 

"Доволен съм от постигнатото. Мечтая да стигна до MotoGP, да съм жив и здрав, да печеля повече. До момента имам общо 54 победи. Гордея се, че съм българин и ще продължа да се състезавам за България“, споделя шампионът.

 

Сега петокласникът е насочил погледа си към испанския пистов шампионат Moto4, който е най-силният в света за деца в този спорт.

 

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари