Езикът пречка ли е или катализатор в комуникацията, за да разберем колко истини има във футбола

Футбол
Добави в Svejo
    Viasport 18/12/2020 10:00
Езикът пречка ли е или катализатор в комуникацията, за да разберем колко истини има във футбола

Автор: Митко Джоров

 

Изминаха три години от както публикувах последната си статия, свързана с въпроса "Защо няма конвертируеми футболисти у нас?". Напоследък чувам, че футболът е ударил дъното и предстои рестарт, затова реших писмено да си изложа мнението по няколко въпроса, от отговорите на които вероятно зависи и самият рестарт. Не вярвам трудът ми да бъде харесан или оценен, но пък ако стигне до съзнанието на правилните хора, може поне да бъде полезен за размисъл.

 

Всеки, който гледа футбол, вярва, че разбира от футбол, особено когато го е практикувал! Стига да може да говори гладко, той ще критикува и обяснява проблемите от своята гледна точка, защото във футбола съществува идеята, че няма една истина! Въпреки липсата на базови знания, той може да заеме ръководна позиция или да бъде треньор. Така е, защото във футбола игровият опит се цени много по-високо от специфичните футболни знания, без да се дава сметка, че опитът е субективен фактор и няма как да разрешава обективни проблеми! Следователно, когато обективният проблем се решава субективно, тогава истината е субективна – обоснована е само на нечий личен опит, а не на обективни знания и е вярна само за този човек!


Следователно колкото са невежите хората, обучаващи футболисти, толкова са и истините в него! Следователно няма как да съществуват дори двама еднакво подготвени 18-годишни юноши, ако ги обучават необразовани и незнаещи треньори! От това следва, че тези състезатели няма как да знаят едни и същи принципи за действие във футболната игра, няма как да комуникират гладко помежду си, за да се разбират и взаимодействат на терена!


Проблемът идва от факта, че хората бъркат игровият опит с треньорския опит. Те също бъркат опита със знания. Това е мисловна грешка! Само опитът без критичен размисъл и оценка означава много малко. Още Аристотел е казал, че този, който може, трябва да действа, а този, който знае, трябва да обучава! Ако можеш или по-скоро си могъл навремето да направиш нещо, не означава, че знаеш защо, кога и как трябва да се прави, за да обучиш някого на това! Въпреки това футболът е може би единственият бранш, където се позволява на хора без знания да се изказват и да критикуват без да казват нищо конструктивно!

 

Липсата на единна футболна терминология е основната причина за това! Във всяка държава се говори на различен език, а местната школа преподава на своя език и ползва своя терминология. В България изучаваме футбол на български език, но липсва тълковен речник на футболните термини в България! Поради тази причина всеки треньор, анализирайки дадена футболна ситуация, вкарва своя жаргон, в зависимост от източниците си на информация и езика, от който е преведен! Така футболните специалисти прекарват повече време в обяснение на термините, които използват, вместо да анализират детайлите в самата игра, а това дава възможност на тези, които нямат знания, да взимат думата, да си жонглират с термини и да говорят убедително без да казват нищо!

 

Когато нямаш нужните знания, но залагаш на популярни термини, интерпретирайки поведението на състезатели и съдии, плюс допълнителните проблеми извън детайлите на самата игра, ти говориш без да казваш нищо! Да говориш без да казваш нищо дори не е лошо, ако си треньор на пресконференция или си поканен в ТВ студио да забавляваш аудиторията, но когато вкараш подобен речник в съблекалнята и това става за сметка на играчите, тогава би трябвало да бъде наказуемо.

 

Например: Треньор критикува състезател на почивката, защото е недоволен от него:

 

Треньорът: "Какво ти става, играеш като баба, нямаш точен пас! По мое време тези щяха вече да са отнесли пет гола! Стегни се! Какво си правил снощи!"
Състезателят: "Пазих режим, но нямам ден. Не ми върви! Ще се опитам да се
стегна!"
Треньорът: "Стегни се, защото знаеш, че на пейката има и млади надъхани момчета, които само чакат да те сменя!"


Треньорът пропуска да уточни детайлите в играта, които трябва да се коригират, а само интерпретира поведението на състезателя! По този начин той създава проблем и за себе си, тъй като интерпретациите на поведението не могат да бъдат обучавани.


Редно е в съблекалнята да бъдат обсъждани само детайли, върху които е работено и трябва да се приложат в конкретния мач, спрямо конкретния противник. Например треньорът да попита: "Ти гледаш ли линията на крайната им отбрана, когато тръгваш да поискаш подаване в дълбочина?" или "Ти преди да подадеш, обърнал ли си внимание на защитника, от коя страна атакува партньора ти и знаеш ли на кой крак трябва да му подадеш?" Само чрез подобни въпроси, съдържащи отговора в себе си, един треньор може да провокира състезателя да размисли и разбере как да използва на мач това,
което е тренирал, и съответно да подобри представянето си!


Така логично стигаме до проблема за необходимите от треньора знания! Футболната игра има задължителни детайли, на които всеки състезател трябва да бъде обучен, но, за съжаление, те не са изброени и систематизирани в един документ! Овладяването на всеки от тези детайли е жизненоважно за изграждането на състезателите. Ако всички детайли, се систематизират в един документ ще излезе наяве ИСТИНАТА за ЕДИННОТО СЪДЪРЖАНИЕ И ПЛАН ЗА ОБУЧЕНИЕ, необходимо, за да може един ТАЛАНТ да се развие до ПРОФЕСИОНАЛЕН ИГРАЧ! Това би бил истинският документ, трасиращ пътя на многогодишно обучение, съобразено със сензитивните периоди в развитието на децата!


Всичко това в България е заложено в учебниците по ФУТБОЛ и ТМСТ. Запознаването с тези детайли, редът и начинът на тяхното преподаване изисква много труд и допълнителни специфични знания, свързани с биомеханика, анатомия и физиология.


ЕДИННОТО СЪДЪРЖАНИЕ И ПЛАН ЗА ОБУЧЕНИЕ съдържа ИСТИНАТА за отговора на въпросите КАКВО и ЗАЩО трябва да се работи! Тази истина е безспорна и никой не може да си позволи да отрича нуждата от обучение и тренировка за точност на подаването, плюс контрол на топката при дрибъл и смяна на посока, които да изградят на таланта сигурни технически умения и двигателни навици, необходим за колективните и отборни действия на терена. Никой не може да оспорва нуждата от обучение и тренировки за подобряване на реакцията при загуба на топка или мигновения преход в атака при спечелване на топка и т.н.

 

Въпросите КАКВО ТРЯБВА ДА ТРЕНИРАМЕ И ЗАЩО водят до ИСТИНАТА във футбола, която е безспорна и хората без специфични футболни знания не могат да си отговорят на тях, защото нямат представа от физическа, техническа и тактическа периодизация в учебно-тренировъчния процес. Само и благодарение на тези два въпроса можем да спрем някой да говори, без да има знания.


Друг е въпросът КОЙ Е НАЙ-ПРАВИЛНИЯТ ПЪТ, ПО КОЙТО СЕ СТИГА ДО ИСТИНАТА, поради огромния информационен поток, свързан с различните футболни методики. Думата МЕТОД буквално от гръцки означава "изследване, учение, път на познание", но в спорта се използва за обяснение на НАЧИН ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ДЕЙСТВИЕ и се занимава с отговорите на въпросите КАК, КОГА, С КАКВИ УПРАЖНЕНИЯ, В КАКЪВ ОБЕМ, С КАКВА ИНТЕНЗИВНОСТ се стига до най-качественото овладяване на детайлите и тяхното автоматизиране! ДИСКУСИИТЕ във футбола са необходимият катализатор за развитието на всеки треньор, след като вече е наясно с въпроса за съдържанието: КАКВО ИСКА ДА ТРЕНИРА И ЗАЩО.


Отговорът на въпроса КАК треньорите трябва да тренират футбол зависи от контекста. Работят ли с възрастни или деца, аматьори или професионалисти, какви са нивото и конкуренция в отбора, колко пъти седмично тренират, имат ли достъп до цял, до половин или четвърт терен за тренировки, с какви пособия за тренировка разполагат и т.н.? Всички тези външни фактори правят ТРЕНЬОРСТВОТО много трудна и комплексна професия. Затова хора, които не са запознати с детайлите, не трябва да бъдат допускани да казват на треньора как да се справя с конкретна ситуация, под предлог, че щом гледат или са играли футбол знаят истината за решаване на всеки проблем!

 

Останалите теми от Колонката на Митко Джоров, можете да прочетете ТУК

 

 

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари