Стоян Алексиев: 16-годишни съдии не ръководят мъжки мачове, те свирят само при децата

Футбол
Добави в Svejo
    Ваня Николова 16/01/2021 12:40
Стоян Алексиев: 16-годишни съдии не ръководят мъжки мачове, те свирят само при децата

В четвъртък тази седмица Изпълнителният комитет на БФС проведе първото си заседание за годината. Едно от взетите решения беше следното:

 

"Приети бяха предложенията за промени в Правилника за футболното съдийство, според които ограниченията за възраст на съдиите и асистент-съдиите, които са били в ранглистата на ФИФА в 5 последователни години без прекъсване, се променя от 45 на 47 години. Възрастовата рамка за съдии в Зоналните групи е 20-50 години, а на Областните – от 16 до 50 години. Промените са продиктувани от увеличението на броя футболни срещи и все по-големият недостиг на квалифицирани съдийски кадри."

 

След това съобщение в медиите, включитено и във Viasport.bg, излезе информация, че 16-годишни съдии ще ръководят мъжки мачове. Оказа се, че информацията не е коректна.

 

Пред Viasport.bg Стоян Алексиев, старши мениджър на съдиите в България, внесе корекция.

 

"Информацията, че 16-годишни съдии ще ръководят мъжки мачове не е вярна. Те свирят в Зонални и Областни първенства, но само при децата. 16-годишните съдии преминават курсове, които ние организираме, след което започват от най-ниското ниво - футбол 5, футбол 7, футбол 9, футбол 11, деца "А" и деца "Б". Това е прието от години. Родителите на тези съдии подписват специални декларации. Няма практика да се използват съдии за мъжки мачове, преди да са навършили 19 години", каза Алексиев пред Viasport.bg.

 

 

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари