Ивайло Рачев: След кампа на Милан, каним Джокович

Футбол
Добави в Svejo
    Ивайло Пампулов 15/08/2011 11:06
Ивайло Рачев: След кампа на Милан, каним Джокович
Предлагаме ви интервюто, което Ивайло Рачев от фирма "Доминант Спорт Груп", даде за пловдивския вестник "Марица". Това е компанията, която организира първия камп на европейски топ клуб у нас. На 29 август, в компелкс "Царско село" в столицата, ще започнат тренировки 200 български момчета, които ще имат шанса да покажат своите умения на треньорите от детско-юношеската школа на Милан.Ивайло Рачев е завършил икономическия университет във Варна, специалност “Финанси и банково дело”. През 2000 г. заминава за Италия и в Рим продължава образованието си в университет. Година по-късно започва работа в  “Алианц”, дъщерна компания на “Дженерали груп”. През 2004 г. “Дженерали” - банка и застраховане, го канят на в компанията майка, където работи четири години. Професионалната му кариера продължила в асоциирано студио в Рим, като основната му дейност е извършване на банкови операции и финансови сделки, трейдингови сделки. Със съдружниците си там участват в търгове, развиват различни проекти. Самият той е бивш футболист, но не професионален. Любовта му към футбола породила идеята за това благородно начинание.

- Господин Рачев, как ви дойде идеята да направите детски камп и как се свързахте с Милан?

- Идеята относно “Милан Джуниър Камп" дойде от едно наше партньорство и приятелство с треньорския щаб на детско-юношеската школа на Милан и с Паоло Гати от близо три години назад. Ние с двамата ми партньори не сме бивши спортисти. Аз дълги години живея в Италия и отпреди няколко месеца създадохме фирма “Доминант Спорт Груп”. Впоследствие регистрирахме и фондация, която носи същото име, която ще подпомага българските млади таланти и ще им дава възможност за развитие. Имаме идеи от следващия месец да приложим идеите си и в няколко държави от Европа - Финландия, Франция, Гърция, Русия и бившите съветски републики. Стартираме от България.- Интересувате ли се от други спортове или само от футбол?
- Фондацията няма да развива талантите само във футбола, а генерално в спорта като цяло. Двата други спорта, от които се интересуваме по-сериозно са волейбол и баскетбол, също от голфа. Вероятно знаете, че в тениса голям приятел и почитател на Милан е Новак Джокович. Влезли сме в контакт с него и имаме идея да го поканим на едно от мероприятията, които ще организираме.

- Как ще търсите талантливите деца от цялата страна?
- Първият камп на Милан, който ще се случи в България е в края на месец август - от 29 до 2 септември в комплекс “Царско село” в София. Набирането върви, записването започна и имаме голям интерес от цяла България. Условието за участие е всяко едно дете, младеж на възраст 15-17 години, може да се запише на кампа. Има такса за участие, която е 600 лева. Сумата включва престой, участие в кампа, задължителна застраховка, която се прави на участника, и пълен пакет от спортни артикули - екип на Милан, който получава всяко дете, втори екип, спортен сак, футболна топка, анцуг и други награди. Камповете в различните държави имат различна цена. В България цената е символична и я няма на други места. В близки страни сумите започват от 700 евро нагоре. Записването у нас върви на ул. “Гургулят” 17 в столицата. Няма да има специално жури, децата ще се подбират на свободен принцип, като бройката е ограничена. Първите 200 записали се ще могат да участват в кампа тази година. Младежите и децата, които ще заминат на проби в Милано, ще бъдат избрани от треньорското спортно-техническо ръководство на Милан. Треньорският щаб ще пристигне един ден преди кампа, на 28 август. Имената и хората, които ще дойдат като треньори и помощник-треньори, все още няма да огласяваме, но те ще бъдат от 5 до 10 италиански специалисти. Тези деца пет дни ще бъдат обучавани и наблюдавани и изборът е чисто технически.

- Колко от децата ще бъдат избрани и ще заминат за Италия?
- Ще бъдат подбрани три деца. Други 20 младежи пък ще спечелят билет от футболен мач на Милан. Избраните три деца ще останат два дни в “Милан Камп Дей” - това е друг формат на  “Милан Джуниър”. В рамките на тези два дни те ще вземат участие във футболен мач. Тази проба, която децата ще минат вече на място в Милано, ще бъде един втори шанс, който ще им се даде на място да си покажат уменията и възможностите. По този начин може да се осъществят целта и желанието на едно дете да влезе и да започне да тренира във футболния клуб и в школите на Милан.

- Всяка година ли ще правите такива кампове?
- Да, плануваме всяка година, като за следващата смятаме да направим два такива кампа. Засега имаме желанието единият да бъде пак в София, а другият да се осъществи на морето.

- Няма какво да се лъжем - в България постоянно се обаждат отгоре и родители, и треньори, та чак футболисти да бутат някое дете напред, защото било по-талантливо от другите...
- Нямаме такива случаи до момента. Или, по-скоро, само един родител, който искаше неговото дете да го запишем преди кампа направо за Милан, понеже то е най-талантливото и, ако може, да го изпратим на пробите без конкурс. Това, разбира се, не може да се случи. Самата ни работа и идеята, която “Доминант Спорт Груп” ще развива, е, че няма да има никакъв компромис относно футболисти, деца, младежи, които да бъдат препоръчани на фирмата и след това да бъдат изпратени на проби или в даден отбор. Защото този избор се прави не от нас, а от специалистите и треньорите на футболен клуб Милан.- Какви са шансовете на някое дете да бъде забелязано, ако е много талантливо, именно на този камп и да му бъде предложен професионален договор?
- Шансовете са огромни. Договор на дете не може да бъде предложен, защото децата и младежите до 18 г. нямат право на договори. Ние като фирма можем да ги представляваме и да се стигне до едни добри договорни отношения с родителите им. Самият избор обаче, пак подчертавам, е на треньорите. Искаме скаутите, които ще наблюдават децата, да бъдат от чужбина, не сме ние тези, които ще правят подбора на бъдещите футболисти. Поканили сме и футболни легенди на Милан, като политиката на клуба е да се прави най-доброто и да се изненадва обществеността. Така и ние ще запазим в тайна коя голяма звезда от Милан ще дойде. Поканени са Малдини, Барези... Има разговори с Роберто Баджо. До момента българско дете никога не е ходило на проби в Милан и това ще се промени.

- Имате ли спонсори в благородното си начинание?
- Разчитаме на приятели и на спонсори, но засега почти цялата организация минава на наш гръб. Не сме подпомогнати отникъде до момента. Оказва се, че не се приема добре от спонсорите в България нещо, което е за деца и се случва за първи път. И това е необяснимо. Нещо, което много ни радва, че от държавата до родителите на децата срещаме огромен интерес и желание да се случат нещата. Министър-председателят на страната Бойко Борисов изяви желание да бъде патрон на първия камп на Милан. Възможността, която в момента имат родителите, мога да сравня с това да пратиш детето си на обучение в университет в чужбина. Това е нещо подобно, но тук нещата се случват в много по-малка възраст. След навършване на 18 г. един младеж официално може да сключи професионален договор. Това значи, че един родител, една фирма, един спонсор инвестира в млад талант, бъдеща футболна звезда, плодовете ще ги бере само след няколко години.

- Има ли записани вече пловдивчани?
- Има, да. Пловдив е един от градовете, от който имаме доста деца от местните клубове Локомотив и Ботев. Идеята на кампа е в него да участват не само действащи футболисти, трениращи към някой клуб, а да се даде възможност и на някои младежи, които не тренират футбол, но искат да тренират и да се развиват в този спорт. Но Пловдив и Пловдив-област по принцип са известни, че раждат много талантливи футболисти.

- Кои са най-големите имена в Милан, който са започнали професионалната си кариера от такъв камп?
- Двамата най-известни идоли на Милан - Франко Барези и Малдини, са започнали от деца, минали са през всички гарнитури, през кампа. Те са чисти защитници, не играят грубо, интелигентни са. В Милан 80 на сто от тренировката е насочена върху мисленето на децата, едва 20% се набляга върху физическото натоварване. В България е обратното.

Интервю на Живка АНГЕЛОВА, вестнник "Марица"

 


Коментари