Константин Костадинов стана най-младият дебютант в новата история на националния

Баскетбол
Добави в Svejo
    Мария Мицова 22/02/2021 20:05
Константин Костадинов стана най-младият дебютант в новата история на националния

Константин Костадинов записа нова страница в своята все още кратка, но пълна с успехи младежка кариера.

 

Талантът от Реал Мадрид дебютира днес за мъжкия национален отбор по баскетбол в последния двубой от евроквалификациите срещу Босна и Херцеговина.

 

Костадинов записа първи минути с мъжете точно 17 години, 10 месеца и 28 дни - около месец преди да стане на 18.

 

Така Константин ще размине Божидар Аврамов и Цветомир Чернокожев по този показател.

 

Само преди две години и половина Чернокожев стана един от най-младите играчи, дебютирали в официален мач на мъжкия национален отбор в последните няколко десетилетия на точно 18 години, 5 месеца и 29 дни.

 

Преди него Божидар Аврамов, направи своя дебют на 18 години, 5 месеца и 12 дни, през 2008-а. На следващата година Аврамов игра и на европейско първенство, само на 19 години.

 

Приблизително на същата възраст е и Бойко Младенов през 1999-а, когато играе в квалификациите за Евробаскет 2001. В същия състав, но не попада в групата за официалните срещи, е и Веселин Веселинов, тогава само на 16 години!

 

На 18 дебют за България направи и Йордан Минчев, в началото на дългия квалификационен цикъл, но това стана малко преди да навърши 19.

 

На 19 години близнаците Деян и Калоян Иванови играха на Евробаскет 2005 в Сърбия и Черна гора, а преди това на още по-крехка възраст те бяха част от национална формация за Универсиада.

 

Спас Натов също дебютира като тийнейджър за националния отбор в края на 80-те. За най-ранно дебютирал играч в историята ни се смята Георги Панов.

 
 
Снимки: ФИБА и БФБ

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари