Станка Златева: Радвам се на родители, които карат децата си да работят

Борба
Добави в Svejo
    BGswim.com 27/02/2021 14:00
Станка Златева: Радвам се на родители, които карат децата си да работят

Световният еталон в женската борба Станка Златева се е посветила от 3 години на треньорското поприще. В сливенската зала е изградила шампиони. Има и балкански. Прави го безплатно, за да върне на спорта това, което й е дал.    

 

Характер, цел, постоянство – това са компонентите, които носителка на два сребърни олимпийски медала, петкратна световна и шесткратна европейска шампионка изтъква, че правят големия състезател.    

 

„Треньорът трябва да може да мотивира малкия спортист, но не и да го притиска на всяка цена“, обръща Станка Златева към младите състезатели в образователното телевизионно студио на столичния плувен клуб Олимп „Ще се срещнем на върха“.

 

Златева е притеснена, че откакто сме в пандемията, освен в клуба, състезателите й нямат сблъсък с противници. „Да видят къде са. Да се преборят с други. Преди това нямаше народни борби, където да ми се обадят и да не сме отишли. На терена или на тепиха – там винаги има сблъсък. В момента децата стоят в летаргия. Стоят, не знаят дали да тръгнат напред. На състезания стават други, мотивацията е друга“, споделя Златева.

За предимствата на малкото населено място

 

„Винаги съм казвала, че най-трудолюбивите деца са тези от селата. Те водят друг начин на живот. По-спокойни са. В града е друго - новите дрехи, телефони, гъзарска работа.

 

А децата от селата се придвижват всеки ден със студени автобуси. Трудят се от малки, имат други навици. Колкото и да ги натиснеш, повече ще държат. Радвам се на родители, каращи децата си да работят. Да ги учат да имат отговорност към животните.“

 

За разликата между днешното поколение и това отпреди 20 г.

 

„Вижда се в родителите. Стараят се на децата да не липсва нищо. Ако не вземеш хубав телефон, дънки, ще се подиграват на децата им. Светът е материален. Изискващ. Въпреки всичко и възможностите си, хората се трудят, гледат не ги лишават нищо. Но не осъзнават, че те самите не се стараят. Това презадоволяване на децата, че знаят, че имат, води до това да не се борят за нищо.

 

Моето поколение и по-старото беше друго. Борехме се за 20 стотинки, за да си купим сладолед. Сега родителите може да нямат, но са длъжни да осигурят на детето, само и само да има и то. А не трябва да им се дава на готово. То и на големите не трябва. Трябва да се бори, за да го оцени.“

 

За треньорската професия днес

 

„Когато започнах треньорска работа, си мислех, че ще е готино. Ще е забавно. А всъщност имаш толкова много отговорности, трябва да работиш с различни характери. Ти си като родител, но не на едно дете, а колкото ти е групата. Тежка работа. Такива хора трябва по-рано пенсия, защото се изразходват. Преди учителя ще те набие. После баща ти ще те нашамари. Сега детето ще се оплаче на бащата. И не можеш да направиш нищо.“

 

За личността на треньора

 

„По-лесно е да си спортист, да мислиш само за себе си. Треньорът е ангажиран не само за тренировката, а трябва да мисли за всичко останало. Треньорът е като родител. Трябва да има пет идеи напред какво ще тренира състезателят му. Кога да го напъва, кога да те отпуска. С какво ще се храни. Аз имам състезатели в пет различни възрасти – едните работят с щанги, другите свалят килограми... Това не е като учителят по физкултура – да хвърли една топка.“ 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари