Как да оценяваме обективно и професионално представянето на футболистите и отбора като цяло

Футбол
Добави в Svejo
    Viasport 08/03/2021 15:35
Как да оценяваме обективно и професионално представянето на  футболистите и отбора като цяло

Автор: Митко Джоров

 

След като в предишната статия загатнахме, че езикът е по-скоро пречка, отколкото катализатор в обучението по футбол и комуникацията между треньорите, трябва да довършим тезата си с аргументи.

 

За тези от вас, които сте чели трудове на Раймонд Верхайен, вече е ясно че предишната и тази статия са провокирани от него! Идеята за споделянето на прочетеното от мен е да съдействам на треньори, които не са попадали на негови трудове, защото мисля, че официално не е издаван на български език. Един сбит преразказ с разсъждения на прочетеното от мен, би помогнал въпросните колеги да получат информация, която, според мен, е обективна, защото се стреми да конкретизира „футболния език“, като се разграничи от популярните термини: теория, техника, тактика, кондиция и други, които са много важни за всеки треньор докато се обучава в НСА или БТШФ, но могат да послужат на много нефутболни специалисти да говорят без да казват нищо и въпреки това да изглеждат компетентни!

 

Целта на треньорството е да се подобри представянето на играчите, а оттам и представянето на целия отбор! Обучението и оценяването на представянето трябва да бъдат на базата на „ДОБРИТЕ или ЛОШИТЕ ФУТБОЛНИ ДЕЙСТВИЯ“! Обяснението на дадено футболно действие НЕ е ТЕОРИЯ! То е ОБОСНОВКА на това, ЗАЩО и КАК трябва да се изпълни ФУТБОЛНОТО ДЕЙСТВИЕ! КОНКРЕТНО посочване на всеки важен ДЕТАЙЛ, на който трябва да се обърне вниманието на състезателя и определяне на КЛЮЧОВИТЕ ИЗИСКВАНИЯ при ИЗПЪЛНЕНИЕТО му!


От какво зависи ДОБРОТО ФУТБОЛНО ДЕЙСТВИЕ?!

 

ДОБРОТО ФУТБОЛНО ДЕЙСТВИЕ зависи от ЗАМИСЪЛА в него! ЗАМИСЪЛЪТ от своя страна зависи от РЕШЕНИЕТО!


Всяко РЕШЕНИЕ е следствие на набирането на информация + антиципация +
необходими футболни знания, водещи до взимане на ПРАВИЛНО (ЕФЕКТИВНО) РЕШЕНИЕ!


Ако едно РЕШЕНИЕ е ефективно за отбора и помага да сработи ИГРОВИЯT ПЛАН, то е ПРАВИЛНО! Ако РЕШЕНИЕТО не е полезно и проваля ИГРОВИЯ ПЛАН на отбора, то е ГРЕШНО!


Всяко решение се взима под натиск и недостиг на време! Всяко РЕШЕНИЕ е плод на
ЧЕТИРИ, които се основават на факти, които за съжаление са променливи и именно за това се налага да ПРЕДВИЖДАМЕ РАЗВИТИЕТО НА ИГРАТА, ПРЕДИ ВИДИМ СИГНАЛ ЗА НЕГО, което в специализираната футболна литература се нарича с една дума АНТИЦИПАЦИЯ!


Ето и ЧЕТИРИТЕ ИЗБОРА, които всеки състезател трябва да направи за един миг!


ПЪРВО: Трябва да се направи избор на позиция! ПОЗИЦИЯТА спрямо противника и
партньора трябва да му осигурява ИЗХОДНО ПРЕДИМСТВО ЗА ФУТБОЛНОТО ДЕЙСТВИЕ!


ВТОРО: Трябва да се направи избор на МОМЕНТ ЗА ДЕЙСТВИЕ! Лъжливите движения и добрата комуникация с партньора позволяват да се избере ТОЧНИЯТ МОМЕНТ ЗА ДЕЙСТВИЕ! Във ФУТБОЛA точният момент за действие е само един и той не се повтаря! Действаш ли по-рано, значи си избързал! Изпуснеш ли момента, значи си закъснял!


ТРЕТО: Трябва да се направи избор за ПОСОКА НА ДЕЙСТВИЕТО! Оптималното решение за избор на ПОСОКА на ДЕЙСТВИЕ, съчетава посоката на подаване и посоката на придвижване на партньора (обратно на противника), така че да осигурим пространство или предимство на нашия партньор пред противника.

 

ЧЕТВЪРТО: Трябва да се направи избор на СКОРОСТ на ДЕЙСТВИЕ! Съчетаването
скоростта на топката с тази на партньора, взимайки предвид и позицията на противника, отново се прави с оглед да осигурим пространство или игрово предимство.


С други думи, МИГНОВЕНИЯT СБОР ОТ ЧЕТИРИ ИЗБОРА определя КАЧЕСТВОТО НА
ВЗЕТОТО ФУТБОЛНО РЕШЕНИЕ ЗА ДЕЙСТВИЕ! Припомням, че ако едно РЕШЕНИЕ е ефективно за отбора и помага да сработи ИГРОВИЯT ПЛАН, то е ПРАВИЛНО! Ако РЕШЕНИЕТО не е полезно и проваля ИГРОВИЯ ПЛАН на отбора, то е ГРЕШНО!


ВАЖНО! РЕШЕНИЕТО ЗА ДЕЙСТВИЕ СЕ ВЗИМА ПРЕДИ САМОТО ДЕЙСТВИЕ!


Това е изключително сложно, особено в професионалния футбол и при най-големите
играчи е вроден огромен футболен интелект. Ролята на треньора е да РАЗВИВА ФУТБОЛНИЯ ИНТЕЛЕКТ на състезателите, като ги обучава и развива сетивата им за усет към играта! Той може да разчита на техния талант, който е заложен, но трябва да го развива ежедневно с помощта на нови знания и конкретни изисквания в тренировъчния процес.

 

Ако един треньор не знае детайлите, необходими за всяко ДОБРО ФУТБОЛНО
ДЕЙСТВИЕ и не може да ги обясни, въпреки че ги демонстрира умело, то той приема ролята на фокусник, който показвайки фокуси на децата около себе си, разчита те да се научат да ги правят като него!


Далеч съм от мисълта, че един добре показан фокус не е полезен да запали всяко дете
да го научи, но твърдя, че без да знаеш детайлите за изпълнението на фокуса, колкото и да гледаш и опитваш, винаги ще си от другата страна на сцената...

 

 

След като уточнихме, че ДОБРОТО ФУТБОЛНО ДЕЙСТВИЕ ЗАВИСИ ОТ ДОБРО
РЕШЕНИЕ, искам да кажа, че независимо от това колко добри решения имаш, ДОБРОТО ФУТБОЛНО ДЕЙСТВИЕ ЗАВИСИ ОТ НЕГОВОТО ИЗПЪЛНЕНИЕ!


Уменията на състезателите за темпо на придвижване, смяна на посока, ефективност в
единоборства и най-вече боравене с топката под натиск и в недостиг на време, определят и КПД-то на ФУТБОЛНИТЕ ДЕЙСТВИЯ!


ОСНОВНИЯТ ВЪПРОС, на който трябва да си отговори всеки треньор, когато анализира мач, е дали повечето ФУТБОЛНИ ДЕЙСТВИЯ са ЛОШИ в резултат на ПОГРЕШНО взето РЕШЕНИЕ (неправилна позиция, момент, посока или скорост на подаването) или ПОГРЕШНО изпълнен ПОХВАТ.


За това, според мен, видео заснемането на тренировки и мачове е задължително от
страна на клуба! Задължение на треньорите пък е да се отдели време да се анализират
футболните действия на състезателите! Да се разграничи кой не успява да вземе решение навреме и кой няма уменията да го изпълни!


Появиха се на пазара и фирми, които заснемат мачовете и анализират представянето,
като на базата на математическа обработка на броя и качеството на ФУТБОЛНИТЕ ДЕЙСТВИЯ изчисляват ИНДЕКС на представянето на всеки състезател и на целия отбор!

 

Според мен, това е много полезно, но за съжаление не уточнява конкретно кое футболно действие от какви корекции се нуждае!


Изводът е, анализът на ФУТБОЛНИТЕ ДЕЙСТВИЯ е работа на треньора! Той трябва да
отдели време да седне и да си подбере моменти с конкретни ФУТБОЛНИ ДЕЙСТВИЯ и
ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ, които да тренира. В седмичния си план, трябва да включи време за „допълнителна индивидуална работа“, свързана с потребностите на различните играчи, спрямо профила, който им е направил треньорът! Трябва да се съчетават преследването на краткосрочните и дългосрочни цели, за да се избегне „временния резултат“! 

 

За съжаление, ЛИПСАТА НА ДЕЙСТВИЯ от страна на повечето ръководства на клубове води до липсата ДОБРИ ФУТБОЛНИ ДЕЙСТВИЯ от страна на състезателите!

 

 

Езикът пречка ли е или катализатор в комуникацията, за да разберем колко истини има във футбола, ЧЕТЕТЕ ТУК

 

Останалите теми от Колонката на Митко Джоров, можете да прочетете ТУК

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари