10-годишно българче играе с два форхенда вместо с бекхенд

Тенис
Добави в Svejo
    01/04/2021 15:45
10-годишно българче играе с два форхенда вместо с бекхенд

С редки изключения форхендът е по-силният удар на повечето тенисисти – на професионално и на аматьорско ниво. Той изисква по-естествено движение на силната ръка и това го прави по-сигурен за огромна част от практикуващите любимата ни игра. Така автоматично в обичайна стратегия за преодоляване на съперника се превръща атакуване към бекхенда му. Сега обаче си представете, че нямате бекхенд, който да атакувате, защото съперникът ви играе еднакво добре форхенд и от двете страни на корта. Звучи интересно, нали?

 

Точно това ще ви се случи, ако излезете на корта срещу 10-годишния талантлив българин Теодор Давидов, който в последните дни придоби доста голяма популярност в социалните мрежи и сред специалистите по детски тенис в САЩ. Причината са победите му на един от най-силните турнири до 12 години Easter Bowl и начинът, по който ги постига – играейки форхенд и с дясната, и с лявата ръка, което значи, че никога не изпълнява бекхенд.

 

Тео е роден на 26 август, 2010 година в София, но семейството му се мести в Колорадо, когато той е само на година и половина.

 

След още една година започва първите си опити да играе тенис, а тренировките на корта стартират, когато е на 3. На четири и половина Тео вече тренира два пъти дневно в Colorado Athletic Club Monaco, където баща му работи като треньор.

 

Момчето е много отдадено на тениса като от ранна възраст започва да печели детски турнири в района. Въпреки че е само на 10 години, в момента той се изявява в надпревари до 12 години на национално ниво в САЩ и до 14 години на локални турнири в Колорадо.

 

 

Освен тенис, Давидов практикува ски, колоездене, ролери и плуване. Фитнесът също е част от подготовката му, както и различни йога упражнения. На Easter Bowl той записа три победи и загуби едва на четвъртфиналите след тайбрек, който решава победителя при 1-1 сета.

 

Целта му в техническо отношение е да постигне пълен баланс на лявата и дясната страна, което да му позволи да отиграва всички възможни удари в играта както с лявата, така и с дясната ръка.

 

Гледайки клипове с неговата игра, то Давидов не е далеч да го постигне. Много впечатлени от видяното бяха и легендарни играчи и треньори като Брад Гилбърт и Пол Макнами. „Изключително“, коментира бившият треньор на Андре Агаси, докато Макнами написа: „Винаги съм мислел, че това е следващото развитие в тениса…да имаш два „кралски“ форхенда…представете си да играете срещу форхенда на Рафа от двете страни.“Разбира се, Теодор не е първият играч, който е опитвал подобна стратегия с форхенди от всяка позиция на корта. Такива случаи е имало и на професионално ниво, но без много голям успех. Може би най-успешният пример за тенисист, играещ форхенд с двете ръце е Евгения Куликоская, която през 2003 година достигна до №91 в света, а на двойки беше в топ 50 и има WTA титла.

 

При мъжете такъв пример е Люк Йенсен, който през 1993 година спечели титлата на двойки на Ролан Гарос с брат си Мърфи и достигна до №6 в света при тандемите. Йенсен беше известен като „Двете ръце Люк“, тъй като можете да сервира и с лявата, и с дясната си ръка с по 210 км/ч.

 

Ние ще стискаме палци Тео Давидов да надмине постиженията на споменатите и да се превърне в най-успешния тенисист, който никога не играе бекхенд.

 

Източник: TennisKafe.com 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари