Ясен Радев: Вървя стъпка по стъпка към световния връх

Бокс
Добави в Svejo
    04/04/2021 18:30
Ясен Радев: Вървя стъпка по стъпка към световния връх

Ясен Радев е сред големите таланти на българския бокс. Европейският шампион за младежи ще атакува от 10 до 24 април световната титла при 52-килограмовите на първенството в Киелце, Полша. Ето какво каза той за сайта на БФ Бокс Радев във връзка с предстоящия турнир, своето бъдеще и амбициите си.

 

– Ясене, здравей. Вече сме в навечерието на световното първенство в Полша. Как се чувстваш седмица, преди неговото начало?


– Чувствам се много добре. Смятам, че съм готов да се боря със зъби и нокти за златото. Подготовката върви отлично и ще видим какво ще излезе накрая. За мен целта там е титлата. Стъпка по стъпка се стремя да завладея всеки един връх. Сега на дневен ред е световното първенство за младежи, а след това ще дойде нов турнир. Гледам да не избързвам в целите си, но е ясно – искам да спечеля всичко по пътя към олимпийското злато в Париж.

 

– Олимпиадата е все още далеч, но вече си вперил поглед към нея.

 

– Да, далеч е, но всъщност не е и толкова. Всяко едно състезание, на което участвам, е стъпка към Игрите в Париж. Това е основният турнир, който е ежедневно в съзнанието ми.

 

– Да се върнем обаче към световното. През последните две седмици правихте спаринги с мъжкия национален отбор. Как ти се отрази този етап от подготовката?

 

– Това бяха изключително ценни тренировки, които много ми помогнаха за моето израстване. Радостен съм, че имах възможност да тренирам с боксьор като Даниел Асенов, който е звезда, не само в нашия национален отбор, но и в световния бокс. Спарингите с него са от огромна полза за мен и ще ми помогнат в последните настройки преди световното.

 

– Той самият даваше ли ти някакви наставления по време на тези тренировки?


– Не, конкретно за съвети, не бих казал. Но тук говорим за чист и красив бокс. Между нас има страхотно разбирателство, което е много хубаво, защото той в нито един момент не е тръгнал да показва някаква надменност или нещо друго към мен. Щастлив съм, че успяхме да водим съвместна подготовка.

 

– Усещаш ли, че в близко бъдеще може да си му реална конкуренция?


– За нещастие, да. Ще трябва да му бъда конкуренция, но това е спорта. Предполагам, че в най-скоро време ще му се наложи да ме възприеме именно като противник, а не само като спаринг партньор.

 

– Какво да очакваме от теб на световното първенство и откъде ще дойдат най-големите конкуренти?


– По заявки в категорията ми са още 35 боксьори. Очаквам съпротива от всеки един от тях. Не вярвам някой да си свали ръкавиците, защото това е световно първенство. Няма да подценя нито един съперник и смятам да покажа на всеки на какво съм способен. Все пак съм европейски шампион, а това ще ги мотивира допълнително да бъдат на максимума срещу мен. Но пък и ме мотивира, защото аз съм първенецът на Европа. Вярвам, че това злато ще ми помогне.

 

– Изчистихте ли детайлите в тренировъчния процес на „Адриатическа перла“ и „Емил Жечев“?

 

– Беше хубаво, че имахме възможност да участваме на тези турнири. Така натрупахме чисто боксова рутина. Върнахме си окото на ринга, както се казва. Тези медали, които спечелих там, също ще ми помогнат за изграждането на самочувствието за предстоящото световно първенство. Засега всичко върви по план, както сме го предвидили със старши треньора Борислав Бояджиев. Много се радвам, че имам възможност да работя с него. Той е много изискващ, но така се прави. Година и нещо сме заедно, познаваме се много добре. Важното е, че той знае докъде се простират възможностите ми и вярвам, че заедно ще продължим да вървим напред.

 

– Как се стигна до твоето качване на ринга?

 

– С бокс избра да се занимавам моята майка. Когато бях малък, живеех в по-краен квартал, където още в първи клас имах проблеми с други ученици. Една съседка разказа на майка ми и тя реши, че трябва да се науча да се защитавам. Така ме заведе в залата на Левски на „Герена“ и оттам започна всичко.

 

– Едва ли съжаляваш за случилото се?

 

– Определено не съжалявам. Спечелил съм вече много медали, спрял съм да ги броя. Гледам към големите първенства и успехите в тях. Със сигурност не съм сбъркал, избирайки си бокса за моя професия.

 

– Как съчетаваш бокса с учението?

 

– След като навърших необходимите години, преминах в спортното училище на Левски и там ми създадоха отлични условия, за да съчетавам двете неща. Тази година съм абитуриент, живот и здраве. Всичко засега върви както трябва. На индивидуална форма на обучение съм, така че не ми пречи.

 

- Къде се виждаш в близко бъдеще?

 

– Като успял, израснал психически и физически млад мъж, който преследва целите си. Не обичам да говоря предварително, но се виждам като олимпийски шампион. Дай Боже да ми се получат нещата. С тренировки и постоянство ще реализирам мечтата си.

 

 

Източник и снимки: bgboxing.org

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари