Балкан U12 изигра демонстративен мач с баскетболистите на колички от Левски

Баскетбол
Добави в Svejo
    BGbasket.com 25/04/2021 16:05
Балкан U12 изигра демонстративен мач с баскетболистите на колички от Левски

“Ако имате приятели или съученици с двигателни проблеми, не ги смятайте за нещо по-различно. Те са като Вас. И те имат цели, мечти и нужда от приятели, които да ги подкрепят в трудните моменти. Те също биха искали да спортуват и ако можеха да играят баскетбол, щяха да са също толкова щастливи колкото Вие, когато играете."

 

С това послание Персиян Еленков от баскетболния отбор на колички Левски се обърна към 12-годишните момчета на Балкан по време на демонстративна тренировка на неговия отбор в Ботевград. Младият състезател е родом от Ботевград, а страстта му към баскетболна идва именно от Балкан.

 

Визитата бе част от кампания на треньора на националния отбор и Левски Владимир Искров в цялата страна с цел популяризиране спорта на колички. По време на посещението момчетата от столичния тим направиха една демонстративна тренировка с 12-годишните момчета на Балкан, водени от треньора Виктория Маринова, а накрая изиграха заедно и баскетболен мач. На срещата те показаха на малките състезатели от ботевградския клуб, че независимо, че имаш някакъв двигателен проблем, може да играеш баскетбол.

 

Владимир Искров, треньор на БКХУ Левски и националния отбор на България: “Идеята на нашето посещение е да запознаем състезателите на Балкан с баскетбола на колички. Нашата дългосрочна цел е в повече български градове да има отбори като нашите. В момента в България има три отбора като Бургас тази година не успяха да се включат в първенството. Миналата година бяхме четири. Нашата цел е в близките години да направим 7,8 отбора. Да направим Балканска лига, в която да имаме по-интересни мачове и срещи с по-сериозни отбори. Идеята ни е да се промотираме навсякъде. Ползите от спорта са изключителни за хората с двигателни дефицити. Вярвам, че има хора, които имат нужда от този вид спорт във всеки един град в България.”

 

“Много съм щастлива, че имам възможността покрай Влади Искров да научавам за този прекрасен отбор. Бих искала да изкажа възхищението си към Вас. Прекланям се пред това, което правите. Желая Ви много успех и винаги сте добре дошли при нас.”, бяха думите на Виктория Маринова, треньор на 12-годишните момчета на Балкан.

 

Сред останалите участници бяха единственият българин, който играе баскетбол на колички в италианската Серия А за отбора на Реджо ди Калабрия Георги Иванов, Александър Попов и Димитър Костов, капитан на отбора и част от организацията на клуба.

 

По думите на неговия съотборник Персиян Еленков това, което е помогнало на Георги да стигне до Италия, са именно любовта към баскетбола, упоритостта и трудолюбието, които влага във всяка тренировка. “Ако и вие следвате неговия пример, със сигурност и вие ще може да играете на високо ниво.”, каза Персиян Еленков пред младите състезатели от Балкан, които гледаха и слушаха с истинско възхищение и интерес. Доказателство за това е, че още на тръгване от залата попитаха треньорката кога отново могат да играят с тези момчета.


 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари