Едно е да критикуваш, второ е да се оправдаваш, трето и четвърто е да разрешаваш проблеми! Продължение...

Футбол
Добави в Svejo
    Viasport 10/05/2021 20:30
Едно е да критикуваш, второ е да се оправдаваш, трето и четвърто е да разрешаваш проблеми! Продължение...

Автор: Митко Джоров

 

В резюме проблемите до тук, публикувани в статия 35:


1. Проблемът, свързан със собственика и отношението му към Футболната академия:

Футболният бизнес няма нищо общо с останалите бизнеси, където, за да не фалираш, приходите трябва да бъдат повече от разходите! Липсата на дългосрочна визия от страна на собствениците за стратегическо планиране, гонещо реалистични цели, съизмерими с културата и мащабите на клуба и града, превръща футболните академии на бездънни ями, поглъщащи стотици хиляди лева годишно и по-лошото - вятърна мелница за мечти на млади хора, които на старта на живота си

попадат в безизходица!

 

2. Проблемът, свързан с ръководството, екипната работа, треньорството плюс липсата на съдържание и план за работа, което води до липса на контрол и оценка на извършената работа! Планът не е всичко, но работа без план и анализ на извършената работа е абсолютно нищо! Цитираните проблеми са свързани с главата на академията, а сега ще разгледаме проблемите, свързани с ресурса на академията, а именно децата, които се селектират и обучават в рамките на 8-10-годишен учебно-тренировъчен процес!

 

3. Проблемите, свързани със селекцията и развиването на таланта на състезателите, за да достигнат пълния си потенциал!

Най-талантливите състезатели, с потенциал за професионални футболисти до 16-годишна възраст, постигат всичко без усилие, защото имат голямо изходно предимство. Всички скаути на другите академии ги познават и непрекъснато „ухажват“ тях и техните родители с цел да ги привлекат. По-лошото е, че до тогава те не са научени на труд и дисциплина, защото им липсва конкурентна среда. Те са обгрижени повече от останалите, но не им се правят забележки, за да не се обидят и да избягат.

 

Тяхното бъдеще е заложено само на субективната оценка на техния треньор, който на всичко отгоре е зависим от резултатите на отбора и не си позволява да ги сменя, за да не загуби мач. На 18 години, когато попаднат в представителния отбор, те вече не се конкурират само със своите съотборници, а трябва да се справят с конкуренцията на професионални футболисти на възраст между 20 и 35-годишна възраст, селектирани от цял свят. Това е непосилно бреме за един младеж, който освен с талант не разполагат с нищо друго конвертируемо. Липсват му знания, умения и навици, необходими на професионалния футболист. И ако заради наредбата, успее да сключи първи професионален договор, трябва да започне почти от нулата!

 

Решение: до навършване на 16 години трябва за всеки състезател на академията да има писмени доклади за моментно състояние и перспектива, направени на базата на тестиранията, които се правят два пъти в годината. Най- перспективните трябва се извадят на индивидуален план на обучение, за да могат да тренират допълнително: групово и индивидуално. На базата на профила, който им е направен, със силните и слабите им страни трябва да се изготвят съответните индивидуални програми. Ако им се отпуска заплата или стипендия, да бъде символична, а допълнителни средства да се отделят за хранителни добавки и възстановителни процедури!

 

4. Проблемът с ниското ниво на конкуренция в отборите!

Нивото на конкуренция в отбора пада, заради изоставащи състезатели или протежета на ръководството. Това съответно дърпа назад тези, които трябва да се развиват.

 

Решение: не трябва да се допускат състезатели с протекции, които не покриват изискванията за „входното ниво“ в отбора. Входното ниво за всеки отбор в началото на всяка година се определя от ръководния екип, на базата на технико-тактически, физически и тестове за футболна грамотност! Трябва да се направят договори за обмен на състезатели със “сателитни клубове“, които не искат да работят само за такси, а са готови да обучават своите състезатели. Все пак трябва да се намерят начините да се мотивират тези клубове да предлагат най-перспективните си състезатели на академията. Ако се партнира с клуб, който има позиции в детските градини и по този начин разполага с широка членска маса, това е оптималният вариант!

 

За целта: първо, трябва да се договори разплащане за перспективно дете на момента. В БФС има таблица за обезщетение, но то е дължимо чак при евентуално подписване на професионален договор от състезателя, което практически не се случва. Сумите за обезщетение при деца до 10-12- годишна възраст са символични, но ако към тях се сключи договор за допълнително обезщетение или процент при подписване на професионален договор, тогава малките клубове ще получат нужната мотивация.

 

Второ, всеки състезател от академията, който не покрива краткосрочните и/или дългосрочните цели, заложени в тренировъчния план и по този начин не покрие входното ниво, необходимо да играе в неговата възрастова група в академията, отива да тренира в „сателитния клуб“. Звучи жестоко, но е честно и обективно, защото навреме се сблъскваш с реалния живот. Христо Стоичков, който на два пъти е освобождаван, защото в момента не отговаря на критериите на треньора или БКП, която го изключи завинаги от футбола, намира двойно по-голяма мотивация да се бори, за да се докаже. Следователно, който носи голямото в себе си, дори има нужда от подобен дразнител, който да го накара да стигне до златна топка, или в нашия случай да смени отбора и да стигне до професионален договор, който да му отвори пътя във футбола.

 

5. За финал ще се обърна към проблема с отчета на извършената работа и липсата на отговорност за всичко, което се случва:


За работата в ДЮФ липсва каквато и да било документация, освен списъците за месечните такси.

 

Аз лично пазя пълна документация от извършената работа в Берое, Локомотив (Пловдив), ЦСКА (София) и ЦСКА 1948 за периодите, когато съм работил в тези клубове като методист или директор. Никога и никой мой ръководител не ми е потърсил тези документи за извършена работа и взети мерки от мен за подобряването състоянието на тяхната академия. Раздялата с тях неизменно е любезна и лицемерна, без какъвто и да било професионален аргумент. Защо? Защото, когато липсва документация, всичко е дума срещу дума! Няма документ, няма следа, няма отговорност! Сигурен съм, че дори националните отбори нямат архив с разработени профили на играчите, минали от там. Нямат анализ на проведени тестове и съответно разработени програми за допълнителна работа на играчите, които след като се приберат по клубовете да се изпълняват. Обидно е, че поради липса на документация, свързана с контрола и оценката на извършената работа в клубовете и националния отбор, няма как да се даде отговор на въпроса: „Защо само едва 10-20 процента от състезатели, минали през всички юношески национални гарнитури, имат нужните знания, умения и навици да им се предложи професионален договор!

 

Решение: когато всичко е документирано и описано, всеки може да поеме своята част от отговорността и да се вземат адекватни мерки: треньорът, методистът и скаутът ще работят ефективно, само ако директорът е компетентен и обективен. Директорът пък от своя страна трябва да се ползва с доверието и подкрепата на собственика, но същевременно да отговаря на професионалните критерии, необходими за заеманата длъжност. Директор ДЮА трябва да бъде на подчинение на изпълнителния директор и всеки техен професионален контакт трябва се документира. Тогава няма да се разчита на „дума“ срещу „дума“, а на професионална компетентност: „документ“ срещу „документ“. Тогава парите, изхарчени за ДЮА, свързани с изискванията на наредбата на БФС да имат ДЮШ, може да се превърнат в инвестиция за академия, която освен че връща пари, генерира младежи, сбъднали своята мечта!

 

Останалите теми от Колонката на Митко Джоров, можете да прочетете ТУК

 

За тези, за които е интересно - прилагаме вътрешния правилник на ДЮШ на Берое в периода, в който Митко Джоров е директор на школата.

 

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари