Едмонд Назарян: В професионалния спорт трябва да имаш устойчива психика

Борба
Добави в Svejo
    Viasport 19/05/2021 20:50
Едмонд Назарян: В професионалния спорт трябва да имаш устойчива психика

Едмонд Армен Назарян е български състезател по класическа борба, син на двукратния олимпийски шампион Армен Назарян. 19-годишният борец е двукратен европейски шампион за кадети, сребърен и бронзов медалист от Световното първенство за кадети, заема трето място на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес през 2018 г. и печели много републикански титли.

 

Два пъти влиза в Топ 10 за най-добри млади спортисти на България в анкетата на сайта Viasport.bg. Още на 17 години печели европейската титла в категория до 55 кг в класическия стил при мъжете. За сравнение легендарният му баща стига до първо европейско злато, когато е на 20 години. 

- Как си? Как върви възстановяването от контузията?

- Здравейте! Благодаря, по-добре се чувствам в сравнение с предишното ми състояние и сега вече започнах с по-леки тренировки и постепенно ще ги увеличавам.

- Пропусна европейското първенство, какви ще бъдат основните ти предизвикателства през тази година?

- Да, наложи се да пропусна европейското първенство заради травма, но имам още много предизвикателства тази година: много международни турнири, очакват ме юношески, европейски и световни първенства. 

- Как баща ти те мотивира? Лесно ли е да си син и състезател на толкова велик шампион?

- Повече бих казал, че не е лесно, защото той изисква много повече от възможностите ми, той очаква от мен повече от колкото от себе си и това наистина тежи, но пък с неговите съвети, с неговия дългогодишен опит, като ме подкрепя това за моята борба много помага.

 

 

- Притесняваш ли се от сравненията с него?

- Вече съм свикнал да ме сравняват с него и това не ме притеснява. Хората трябва да знаят, че ме очаква много дълъг и труден път, за да стигна неговите успехи, защото той е доказана легенда!

- Налага ли ти се да сваляш килограми преди състезание? Как се справяш, каква е твоята тайна в регулирането на теглото?

- Да, налага се защото когато свалям килограми се чувствам по добре, по-бърз, по-рязък, по-подготвен, но не трябва и да се прекалява. Тайната е в спазването на хранителен и тренировъчен режим.

- Имаш ли любими упражнения в тренировките, какво правиш с най-голямо удоволствие?

- Любими упражнения имам много, но в борбата повече обичам да опитвам хватки. Всяка една хватка, която ми се получава на състезание, ми носи голямо удоволствие, защото това добавя красота и атракция в нашия спорт!

 

 
- Какво е най-трудно за теб в спорта, разкажи ни за най-голямото ти предизвикателство.

- В професионалния спорт трябва да имаш устойчива психика. Примерно много е трудно винаги да си постоянен, да се отказваш от това, което искаш, но пък всичко това се прави заради цели, заради мечти и това си заслужава! Моята най-голяма амбиция е да взема Олимпийското злато.

- Как си почиваш, какво те заражда извън тренировките?

- Почивката също трябва да е активна. Обичам да прекарвам повече време със семейството ми или с приятелите ми. Когато имам повече време да се отпусна, обичам да пътувам до различни градове или държави.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари