Учители се учат как да спасяват деца в школото

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 25/06/2021 14:39
Учители се учат как да спасяват деца в школото
70 преподаватели от 5 училища участваха в специалния проект „Безопасно училище“, който бе част от политиката на Столичния район „Подуяне“ за превенция на агресията и насилието в училищата.
 
В инициативата се включиха преподаватели от 44 СУ, 49 ОУ, 130 СУ, 143 ОУ и 166 ССУ, които са на територията на общината. Проектът бе финансиран от Столична община. Изпълнението на проектните дейности съответстват на политиката на районната администрация в подкрепа на „София-Европейска столица на спорта”, като по този начин ангажира учителите за активно включване в Национална програма „Квалификация“. С реализиране на проектите се изпълняват мерки от плана за действие, за превенция на агресията и засилване на сигурността в училищата, обясниха организаторите.
 
„Учителите са най-близо до децата и в критична ситуация поведението им е решаващо. Познаването спецификата на детската травматология, анатомия и физиология е важна при работа с тях. Обучението ще направи учителите по-спокойни и уверени в себе си на работното им място“, каза г-жа Ева Митова, кмет на СО район „Подуяне“.
 
 
„Днес опазването на здравето на хората и децата е един от най-наболелите въпроси. Превантивната дейност в училище и запознаването на учителите с този глобален проблем е от изключителна важност. Чрез участието си в проекта учителите ще се научат как да предприемат правилни действия в опасни за здравето на децата ситуации. Затова програмата е разработена на базата на водещите съвременни концепции и ръководства в областта на първата долекарска помощ и спешната медицина. Особен акцент се поставя върху най-често срещаните спешни състояния при деца и изграждането на реални практически умения за оказване на първа помощ“, допълни Юлиян Баламезов, координатор на проекта. 
 
Обучителната програма подобри общата подготовка на участниците, разви уменията им да се справят в ситуация на инцидент, при който има един или повече пострадали. Тя се ръководи от квалифицирани доктори-експерти в областта на спешната медицинска помощ с необходимите за провеждането и технически и медицински средства. Спецификата на заложените в проекта теми и цели наложи използването на лицензирани специалисти с нужния опит. За поредна година това са лекари от Академия Първа Помощ, които са се доказали във времето със своя професионализъм. Лекционната и практическата част на обучението се проведе от д-р Витан Витанов и д-р Владимир Стоичков. 
 
 
„Първата долекарска помощ е съвкупност от прости, но достатъчно целесъобразни и ефективни мерки за спасяване на живота. Вземането на адекватни и правилни решения в непредвидени ситуации могат да спасят човешки живот. Затова участниците трябва да познават начина и реда на действие при оказване на Първа долекарска помощ, както и структурата на държавните органи, които трябва да се уведомят, за да реагират по-най-бързия начин“, заяви д-р Витан Витанов.
Дейностите бяха реализирани в 8 часа присъствена и 4 часа дистанционна форма на обучение. За дистанционната форма на обучение бе разработен онлайн достъп до теоретични материали и тестове върху материала. Методите на обучение са в пряка връзка с целта на програмата да развива теоретичните познания и практическите умения на участниците. Включени бяха мултимедийна презентация, практически упражнения и задачи, индивидуална и екипна работа в симулирани инциденти с пострадали, разясниха още организаторите.
 
През януари т.г. СО район „Подуяне“ проведе първия проект за обучение на преподаватели „Спаси живот“ 2021 г. с 50 учители от три училища от района – 106 ОУ, 124 ОУ и 199 ОУ съвместно с МКБППМ. 

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари