Йордан Бозов: Проблемът в българския баскетбол са треньорите

Баскетбол
Добави в Svejo
    BGbasket.com 10/07/2021 12:15
Йордан Бозов: Проблемът в българския баскетбол са треньорите

Бившият национал Йордан Бозов, който през този сезон вече е генерален мениджър на Рилски спортист, смята, че проблемът е българския баскетбол са най-вече треньорите. Според него много от наставниците мислят най-вече за победата и не спазват основни правила при подрастващите. Ето какво сподели Бозов пред BGbasket.com по време на финалите за момичета U14 в Русе:

 

„От дълго време искам да си изкажа мнението. Много хора си задават конкретно въпроса какъв е проблемът на българския баскетбол и аз имам лично мнение за себе си. Може да засегна голяма част от треньорите, но ще го кажа с чисто сърце – проблемът в българския баскетбол са треньорите. Те, в тяхната амбиция да спечелят баскетболни срещи на първенства на 12 и 14-годишни, особено в този период, в който е важно да се изградят правилните навици на децата, да се положи основата на техните фундаменти на играта в нападение и защита, а не е важна толкова победата. Мисля си, че те, движейки се от идеята да спечелят всеки един мач, на който присъстват на финали, започват да правят един неща, които са против всички правила на нашата федерация и общоприетите правила и основи на баскетболната игра.

 

На 12-годишни, дори и на 14, всички знаем, че децата нямат добре развита стрелба от разстояние и треньорите намират нишата да спечелят мачовете, като правят едни неправилни събрани защити. При 12-годишните всички са вътре, при 14-годишните, ако разполагат с някакво по-голямо дете, то е закотвено в трите секунди под самия кош. Седи отдолу и не мърда. Ние имаме правилник, в който е упомената дистанцията. В това си желание треньорите започват да правят едни хитрини и номера, като по този начин вредят на децата и баскетбола, не създават правилните навици. Много примери мога да дам и в нападение – има едно дете, което е по-добро и цял мач играе само то, другите не пипат топката. На по-горни възрасти имат дете, което е наистина добро да играе в нападение, но не го карат да играе в защита.

 

Спор за зонова защита и претенции към съдиите на мач от финалите за момичета U14

 

Още един много наболял въпрос – защо не се получава транзицията между подрастващите и мъжкия и женския баскетбол? При тях е съвсем друго ниво и когато ти не си поставил правилните основи на даден човек и когато от 14 до 17 години го караш да играеш да играе само в нападение, а не и в защита, как да стане? Ще дам пример. Отборът на Рилски спортист ще селектира такъв баскетболист, той ще трябва да се бори за шампионската титла и да играе в защита – невъзможно е. Това нещо трябва да се промени и манталитетът на треньорите да не мислят само за победата. Има ли значение дали ще си четвърти или пети на финалите, след като не си дал правилното обучение на децата и си казал на едно момченце или момиченце – ти ще стоиш цял мач под коша, няма да се стараеш в защита или вие няма да играете преса, което е основният фундамент на баскетболната игра в Европа и по целия свят и ще казваш – връщайте се назад. Те няма да вкарат отвън, защото не могат. Ние по този начин само вредим. Това е моята теза. Исках отдавна да го изразя. Съжалявам, че ще засегна много треньори, но 95% от тях работят по този начин. Водени са от някаква победа и класиране, а не за развитието на българския баскетбол. Всички хора в България трябва да се обединим за него – съдии, федерация, треньори.

 

Може да обидя и хора от федерацията, но тук бяха някои от тях и разговарях приятелски с тях. Казах им – вие, хора от Треньорската комисия, които имате властта и авторитета, преди финалите трябва да съберете треньорите и да им обясните, че всеки от тях, който използва такива хитрини и неправилни защити, които те са обособени в правилника, няма да получи лиценз догодина. Щом не се получава със съзнанието на един човек, трябва да се наложи отгоре. Мисля, че и федерацията трябва да се на намеси в тази насока.

 

Искам да призова чрез вашата медия, ако може българите, които се занимават с баскетбол, да направим едно обединение, свързано с федерация, треньори, съдии, ръководители на клубове – всички заедно, а не всеки да дърпа чергата към себе си. Да не търси всеки само победата, а да мислим и да работим първо за българския баскетбол, да произвеждаме играчи и да ги учим на правилния баскетбол, както в защита, така и в нападение, а децата да се развиват напред. Ето това е моят призив, а не да гледаме някакви мимолетни резултати и после да се чудим защо няма национален отбор."

 


 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари