Български шахматистки с успехи зад граница

Шахмат
Добави в Svejo
    Viasport 10/01/2022 15:55
Български шахматистки с успехи зад граница

Две български шахматистки - 19-годишната Габриела Антова и с една година по-малката от нея Нургюл Салимова постигнаха големи успехи зад граница.

 

Ккъсно снощи във Вашингтон завърши най-голямото състезание по класически шахмат за годината на университетите на Северна и Южна Америка. С отбора на университета Сейнт Луис, където е студентка, Габриела Антова завоюва първо място, отборно при жените.


За Антова са и двете най-престижни награди  - шампион при жените на Панамериканските университетски игри и първо място на втора дъска за състезанието, с невероятния резултат 5,5 точки от 6 възможни (5 победи и едно реми). Всички победи са срещу много силни противници, мъже, като едната е срещу GM (гросмайстор) с ЕЛО 2524 и реми срещу GM с ЕЛО 2556.

 

На силния международен турнир по шахмат за мъже в курортното градче Католика, Италия, Нургюл Салимова пък раздели 1-4-то място, като покри първата си от трите необходими норми, гросмайстор за мъже.


В България само световната шампионка Антоанета Стефанова е покривала такава норма за мъже през далечната 1997г. Резултатът на Салимова е впечатляващ - срещу шестте гросмайстори (мъже), с които игра, тя постигна три победи и две ремита.


Буди възхищение и гордост победата и срещу претендента за световната титла срещу Каспаров, през 1993 г., най-силният английски гросмайстор, Найджъл Шорт.

 

Тази година предстои шахматната Олимпиада, където очакваме отборът ни да е между първите.

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway