Кънки на воля в Деня на зимното предизвикателство

Общество
Добави в Svejo
    Ивайло Пампулов 20/02/2010 18:45


Десетки столичани се възползваха от инициативата на Асоциация „Спорт за всички” и покараха кънки на воля и безплатно в Деня на зимното предизвикателство днес. Той се проведе за 16-а поредна година, като освен в София, се включиха и градовете Варна, Пазарджик, Разград и за пръв път и Перник.

 

Стартът на предизвикателството в столицата бе даден от малките фигуристи от клуб Славия, сред които се открояваше двойката Славяна Ценова (11 г.) и Калоян Георгиев (12). Те вдигнаха градуса на настроението със забавен танц, бляскави костюми и много усмивки.

 

„Двойка сме вече от 3 години. Тренираме на пързалка „Славия” при Оксана Потникова по два пъти на ден 5 дни в седмицата”, сподели Калоян. И двамата със Славяна са се запътили към големия връх – олимпийската титла. „Искаме я и ще я постигнем”, категорична е и малката фигуристка.

Майката на Калоян споделя, че е изключително доволна, че синът й се занимава със спорт. Признава, че не се притеснява от нараняване в този красив, но иначе опасен спорт. „Досега всички по-сериозни травми са ставали извън тренировките, така че по-добре да е на пързалката, отколкото да лудува другаде”, споделя с усмивка тя.

Пред касите на езерото „Ариана” пък опашката не свършваше от 10 до 13,30 ч., а вместо билет за 4 лв., всеки получаваше специален талон, срещу който имаше шанс да спечели една от многото предметни награди за спомен, осигурени от Българската асоциация „Спорт за всички”.

Хубавото време и февруарското слънце пък превърнаха инициативата в приятно изживяване за всички и направиха Деня на зимното предизвикателство истински празник.

„Целта ни е с този ден наистина да предизвикаме местните управи в различните градове да направят повече открити пързалки за децата. И трябва да ви кажа, че действително на много места силното желание на малчуганите да има подобни съоръжения се увенчават с успех - сподели председателят на Асоциацията проф. Иван Хаджиев. – Решихме тези дни да се провеждат вече на ледените пързалки в градски условия, а не в планините, защото така се дава възможност на повече хора и деца да опитат от зимните удоволствия”, допълни той.


Коментари