Започна годината в академията на Ботев (Пд)

Футбол
Добави в Svejo
    Viasport 10/01/2012 13:25
Започна годината в академията на Ботев (Пд)

Няколко набора от академията на Ботев (Пловдив) започнаха зимната си подготовка. Сред тях са отборите от Елитните групи до 17 и 19 г., както родените през 1994 г., а също така най-малките (2004 г.) от подготвителната група на Атанас Атанасов.

 

Те ще тренират 2 пъти седмично, като заниманията са в зала "Хермес". Юношите младша (1996 г.) на Стефан Стоянов пък ще стъпят на терена за сефте на 16 януари.

Втори ден в Пловдив се коментира привличането в мъжкия отбор на Ботев на четири момчета (набор′94) от школата на Спартак. Талантите са на Митко Джоров, добър приятел на Viasport.bg.

 

Жълто-черния екип ще облекат Лъчезар Ангелов, Лазар Марин, Росен Андонов и Радослав Терзиев. Особен интерес сред тях буди Андонов, който играе еднакво добре като вратар и нападател, припомня в. "Марица".

 

Карето взе участие при разгрома, който тима на Джоров нанесе на Локомотив в осминафиналите за Купата на БФС. Тогава Андонов започна като вратар, а при 3:0 заигра на върха на атаката. Ангелов, Марин и Терзиев пък са в юношеския национален отбор.

 

 

Академията на Ботев получи ценно ноу-хау в последните дни на 2011-а, когато шефът на школата Николай Киров и скаутът на мъжкия отбор Левон Апкарян посетиха Щутгарт.

 

"Получихме достъп до абсолютно цялата база на Щутгарт, водихме разговори с шефа на школата, която е най-добрата в Германия за последните 5 г., споделя пред клубния сайт на "канарите" Киров. В този период сумата, взета за трансфери на отгледани там футболисти, възлиза на около 95 милиона евро. Само за въпросните 5-6 години от Щутгарт са излезли над 20 световноизвестни футболисти, като Сами Кедира, Марио Гомес и др. В школата разполагат с изключително много скаути по целия свят."

"Базата на школата в Щутгарт разполага с 12 игрища - 11 естествени и 1 изкуствено. В непосредствена близост до стадиона е интернатът, като в него попадат само най-големите таланти. Най-малките са на 9 години. Децата тренират понякога и двуразово. В Германия изключително много наблягат на училището и дисциплината, защото тяхната теория е, че няма как да си добър футболист, ако си слаб ученик.

Като цяло тренировките не се различават много от това, което правим ние, но самите занимания протичат на много по-висока скорост. За това разбира се предразполагат и самите терени, които са в перфектно състояние", добавя Николай Киров.


Коментари