Русе шампион при ученичките V-VІІ клас

Баскетбол
Добави в Svejo
    Viasport 13/05/2012 18:12
Русе шампион при ученичките V-VІІ клас

СОПНЕ „Фридрих Шилер” от Русе е новият шампион при момичетата V-VII клас в ученическото първенство по баскетбол.

Финалът в зала „Академик” в Пловдив срещу варненското СОУ „Гео Милев” бе изключително интересен и достави удоволствие на зрителите с драматизма си. В крайна сметка отборът, който единствен нямаше загуба до момента – този от крайдунавския град, спечели с 66:65. За варненки остана удовлетворението, че бяха част от спектакъла. Първото полувреме дори завърши в тяхна полза – 38:29 (14:18, 24:11). В тези начални 20 минути много силно действаше състезателката на Черно море Одесос Валентина Христова, която спечели и индивидуалния приз за Най-добър реализатор с общо 251 т. (по 41,33 средно на мач). Въпреки че спечелиха третата част с 15:9, русенки трябваше да наваксват още три точки в заключителната четвърт. Те успяха и в крайна сметка радостта след последната сирена на надпреварата бе за тях.

Интересна бе и битката за третото място, където СОУ „Петко Росен” от Бургас за втори път в турнира спечели срещу ОУ „Христо Ботев” (Раковски). Сега обаче успехът дойде доста по-трудно, отколкото в груповата фаза – 54:43. Момичетата от града край Пловдив са в действителност участващия в първенствата под егидата на федерацията „Раковски Грипс”. Въпреки все още забелязващата се липса на сериозни баскетболни умения, те оставиха приятно впечатление със своята борбеност. Със сигурност трябва да запазят същата мотивация и успехите между двата коша няма да закъснеят.

Петото място бе за отбора от Дупница, представители на училище СОУ „Св. П. Хилендарски”, които разгромиха ПМГ „Св. Кл. Охридски” (Монтана) с 90:26. Трябва да се отбележи, че за монтанки, както и в последния мач в групата, не игра най-добрата им състезателка Христина Гераскова. Именно тя бе и състезателката с най-голям актив от точки средно на мач – 43,66.

Основните изводи от финалите в Пловдив са няколко. На първо място добрата организация, за която основната заслуга е на главния ръководител Ал. Сукнаров, главния съдия Милуш Маринов и на главния секретар Манчо Бонев. Последните двама изкараха през петте дни на турнира по близо 12 часа в залата, за да може всичко да е нормално. Нещо, върху което трябва да се помисли за промяна на наредбата – не е редно на отборите да им бъде позволено да играят зона, след като за тази възраст тя е забранена за републиканските първенство под егидата на федерацията. Дълга е темата за минусите и несъвършенството на налагането на тази защита в такава малка възраст, затова няма да я засягаме в този материал, но баскетболните специалисти са наясно за какво става дума.

Крайно класиране
 1. Русе - СОПНЕ Фридрих Шилер
 2. Варна - СОУ Г. Милев
 3. Бургас - СОУ Петко Росен
 4. Раковски - ОУ Христо Ботев
 5. Дупница - СОУ Св. П. Хилендарски
 6. Монтана - ПМГ Св. Кл. Охридски
 7. София – 22 СОУ Г. С. Раковски
 8. Перущица - ОУ Петър Бонев
 9. Стара Загора – ПМГ Гео Милев
10. с. Поликраище – ОУ Св.Св. Кирил и Методи

 

--------

Снимка: http://rusebasket.com


Коментари