Бойните спортове - магнит за децата

Карате
Добави в Svejo
    Любомир Тодоров 11/05/2010 17:16
Бойните спортове - магнит за децата
Бойните спортове в различните им разновидности се оказват голяма притегателна сила за деца и тийнейджъри напоследък в България. Дали малките се отъждествяват с популярните герои от киното, майстори в това изкуство и искат да им подражават? Или владеенето на бойните техники и уменията за самозащита са неща, важни за самочувствието на подрастващите (особено момчетата)?

И едното, и другото са все причини, мотивиращи децата да посeщават клубовете за бойни изкуства. А родителите от своя страна пък са доволни, че наследниците им ще се научат на дисциплина и самоотбрана и ще бъдат по-самоуверени. Така напоследък все повече се забелязва тенденцията за намаляване на възрастта за начални стъпки в този спорт, като още от 7-годишна възраст малчугани с ентусиазъм се впускат в изучаване на различните стилове и техники.


Един от най-модерните клубове по бойни искуства се нарича Иккен и се намира в София. Според специалисти той е най-големият на Балканския полуостров и един от центровете, отбелязващи най-масово посещаваните в Европа. В своята обучителна програма Иккен предлага тренировки по карате, кобудо (хладни оръжия), таекуондо - WTF и кик-бокс.

В 19-годишната си история досега клубът успява да създаде лесна и проста концепция за привличане на младите да спортуват, а именно използване на физкултурните салони в много от столичните училища. На практика вече 20 учебни заведения в столицата са отдали своите терени за тренировки.

Бойните изкуства не изискват скъпи спортни приспособления, а единствено специален тип постелки - татами, които омекотяват ударите и паданията. Това условие способства за използването на училищната база и съответно популяризиране на бойните техники сред учениците. Така тийнейджърите имат наблизо спорт, с който да се занимават, да изграждат себе си и да спортуват активно. По тази система годишно се обучават около 1500 деца, един отличен резултат за спортен клуб в днешните условия.В последно време в Иккена се набляга на новия стил - семи контакт, който е вид кикбокс. В България се практикува от няколко години и набира все по-голяма популярност. В него всеки удар носи точка, а бързината е от решаващо значение. Например, удар с крак в главата носи две точки, удар с крак в главата и скок - три точки и т.н. Според сенсай Тони Иванов, състезател в националния отбор и треньор на подрастващите в 88 СОУ, този стил в последно време търпи най-голямо развитие в световен мащаб и затова голяма част от децата  на клуба се обучават в тази техника.

Задачата на сенсаите - треньорите в отделните групи по училищата, е да дадат основните умения на желаещите. Участниците се обучават в техниката и силата на удара, особено на краката, тъй като с долните крйници се работи в най-голяма степен. Те се допълват от бързината на движение и издържливостта. В по-ранна възраст децата са еластични, с меки стави и лесно усвояват изучаваните движения. Впоследствие, ако те имат напредък и усвояват правилно техниките, професионалното им обучение продължава в централата на клуба.

Друг важен акцент е психиката. Децата се учат да бъдат психически издържливи, защото в едно състезание само уменията не стигат. Неправилно усвоените технически действия могат да се коригират, но за да се докажеш, че си от най-добрите, е нужна психическа стабилност. Това важи в голяма степен за изпитите пред ръководството на клуба. През определен период от време част от трениращите на базите на Иккен се събират на стадион „Васил Левски”, където се провеждат тъй наречените "отсявки". Това са вид състезания, в които участват най-добрите от всички групи в София. В тях участниците показват нагледно своите умения и усвоените техники, а главният треньор и основател на клуба Димитър Ангелов  ги наблюдава и изпитва. След демонстрациите одобрените от него деца биват поканени да се присъединят за тренировки в главната база на стадион „Васил Левки”, където продължават пътя си вече в представителния отбор на клуба.

Според наблюдения на треньорите в огромното си желание за напредък децата влагат максимално старание и при по-силен удар не се плашат. Често моментната болка се притъпява с потъркване на мястото и продължаване на играта с усмивка. Децата от малки се възпитават на дисциплина, себеуважение и респект към преподаватели и възрастни. Неподчинение не се допуска, като своеволията се наказват с нови по-тежки упражнения. Всичко това допринася за цялостното изграждане на малките, като комбинация от физическо и умствено развитие и ги формира като пълноценни личности.

На 16 май предстои вътрешно състезание за Иккен, което ще бъде между всички деца, тренирещи на отделните бази. Това се прави като финална надпревара за тренировъчната годината, за да може обучаващите се да опитат от истинската атмосфера на директен бой с други противници. А талантливи деца има...

Снимки: www.ikken.bg

През миналия септември на първенството на Стария континент в Пула (Хърватска) националният ни отбор в стила семи контакт (юноши и кадети), който в по-голямата си част е изграден от състезатели на Иккен, постига невероятен успех като спечелва 5 медала - 3 златни и 2 бронзови! Отличията от най-благородния метал са все на представители на клуб Иккен, а Кристин Мизурска става европейска шампионка само на 12 години.
Сега България е домакин на първата Балканиада в стила семи контакт, която ще се проведе в края на май в Бургас. Домакинството на международното състезание е допълнителен стимул за състезателите в този стил да защитят успехите ни на талантлива нация и амбиция да постигнат нови пред родна публика.


Коментари