Тема 25: Ролята на разбора след мач при изграждането на подрастващия футболист

Футбол
Добави в Svejo
    Viasport 24/07/2013 13:45
Тема 25: Ролята на разбора след мач при изграждането на подрастващия футболист

Убеден съм, че натрупването на технически умения и развитието на физическите качества са в основата на реализацията на един футболист, но само когато не се превърнат в самоцел.

 

КПД-то в мачовете е основен критерий за нивото на футболиста. От начина по който се справя със задачите си по време на двубой може да си направим извода до къде ще стигне той в своето израстване. Колкото по-завършен технически и физически е един юноша, толкова по-важно е какво КПД има той по време на игра в официален мач.

Това налага отговорността на треньора да поставя конкретни тактически изисквания на своите състезатели и да следи за тяхното изпълнение, защото когато се купува футболист, скаутите не питат как свърши мача, а питат как се представи конкретният играч в различните фази.

Примерни изисквания за последователност и прецизност на игровите  действия в мача, ако играем система 1-4-3-3 и условно разполагаме с вратар, двама централни защитници, двама крайни бранителя, двама опорни халфове, един офанзивен халф, нападател и две крила.

 

N

Предмет

Изисквания

 

 

 

1

 

 

 

Позициониране и изисквания при изнасянето на топката (фиг.1) :

 

Разполагаме двамата централни бранители на двата ъгъла на голямото наказателно поле. Крайните бранители излизат високо на двата фланга. Опорните халфове са от двете страни на централния кръг. Нападателя и външните халфове навлизат максимално дълбоко в противниковата половина, за да се раздалечат линията на нападателите и линията на крайната отбрана на противника. Офанзивния халф се пласира между линиите на халфовете и отбраната на противника.

Вратаря играе задължително късо подаване към единия централен защитник и после в зависимост от характера на пресата от старана на противниковия отбор започваме преодоляване линиите на противника в отбрана.

В късото изнасяне разчитаме изключително на техническите умения на вратаря за игра с крака, което ни дава допълнително числено преимущество.

 Ако след късото подаване от вратар към централния защитник, противникът ни пресира високо с повече от пет човека в нашата половина, може да преодолеем високата преса с  дълго подаване между линиите (между линията на халфовете и крайната отбрана на противника), където да спечелим борбата за втора топка и да атакуваме директно крайната отбрана.

 

 

 

2

 

 

Акценти при прехода в атака

 Всеки пас в дълбочина, който „разсича” противникова линия (нападателна, халфова или защитна) е за предпочитане, защото дава острота в атака. Когато противникът е отстъпил с много хора в собствената половина се налага да използваме подавания в ширина, защото те ни позволяват да търсим варианти за вертикален пас. Важно е пласирането на нападателите между линиите, както и подкрепата на халфовете и крайните бранители от втора позиция. Така създаваме числено преимущество в зоната, през която пробиваме и разстройваме организацията в отбрана на противника. Трябва да се прави разлика между търпеливо владение на топката с цел да се намери пролука в отбраната и пропуснати възможности за изостряне на атаката.

 

 

3

 

 

Завършек на атака - топката навлиза в противниковата третина (фиг.2 и фиг.3)

При флангова атака включваме краен бранител в подкрепа на крилото. Единият опорен халф, нападателя и офанзивния халф плюс далечното крило търсят вариант за завършек, като атакуват на скорост огневите зони пред противниковата врата! При центриране искам задължително нападател на първа греда, за да изпревари вратар и дори да не отбележи, поне да предотврати контраатака от вратаря!

Тримата бранители и опорния халф мислят дефанзивно, като се подреждат в объртнато Т.  Предвиждат загубване на топката и са готови  да осуетят контраатаката на противника. Винаги трябва да бъдат с човек повече между топката и собствената врата.

При фронтална атака може да останем  на центъра с двата крайни бранителя и централен защитник, като втория централен бранител излезе в Т-то. Така освобождаваме трите халфа да участват в завършека на атаката.

Търсим стрелба във вратата. Когато не можем да отбележим гол се стремим да спечелим  свободен удар или корнер. Внимаваме да не допуснем непредизвикана грешка.

 

4

 

Непредизвикана грешка в атака

Най-често поради липса на увереност и прецизност прибързваме или закъсняваме с последния пас! Това води до загуба на топката в противниковата половина. Искам незабавна реакция за връщане притежанието на топката докато не е трайно овладяна от противника – 6 секунди!

 

 

5

 

Организация в отбрана (фиг.4)

Овладее ли се трайно топката от противника прилагаме зонова отбрана. Избрали сме зоната, в която ще разположим защитния блок. Когато топката е „свободна” сме на място или отстъпваме, за да не ни прехвърлят с дълъг пас зад гърба. „Покрием ли топката” пристъпваме към нейното отнемане, като създадем числено преимущество в района около нея за сметка на свободни противници в безопасни зони от терена!

 

6

Взаимодействие в отбрана, когато целия отбор е зад линията на топката (фиг.5)

Началото на пресата започва при подаване към краен бранител на противника.  Стараем се да изпратим двама души на топката и всички противници в близост до нея да са покрити ( за сметка на двамата най-далечни противника). В конкретния мач може да изискваме преса на топката към страничната линия или навътре, но и в двата случая трябва да сме го тренирали предварително. Всеки трябва да е наясно с ролята и отговорността си. Един да „изпадне” от игра е достатъчно да рухне целия „защитен блок”!

 

7

Взаимодействие, когато има изпаднал от игра бек или дефанзивен халф

Стараем се максимално да забавим владеещия топката, за да се прегрупираме назад между топката и нашата врата. Можем да прибегнем към двойна преса, тактическо нарушение, но не трябва да се допускат фалове в огневата зона, когато може просто да ограничаваме и задържаме офанзивните действия на противника.

 

8

Манталитет на победител

Когато водим в резултата трябва да контролираме мача, като владеем топката и инициативата, а не да бавим и да чакаме неговия край. Играем за да си доставим удоволствие, а не само заради резултата от мача.

Когато резултата не е удачен за нас, тактическите принципи си важат. Просто се налага да поемем малко риск и да се качим по-високо да пресираме за да си върнем по-бъзо притежанието на топката и да завършваме бързо и ефективно!

 

Разузнаването на противника и тренировъчният процес през седмицата служат, за да може в общи линии да предвидиш и да се подготвиш за официалния мач. Да вземеш съответните мерки, да се облагодетелстваш от слабите страни на противника и да се предпазиш от силните. Подготовката на заучени статични положения във фаза атака и дисциплината при статични положения във фаза отбрана са допълнителна гаранция за успех в предстоящия двубой.

Мачът започва и свършва, има резултат. Обикнвено, когато сме победили настъпва еуфория, а при загуба започваме да правим трагедии. Искаме да направим разбор на базата на поставените задачи и тяхната реализация, но как може да сме сигурни за своята обективност!? Единствената обективна гледна точка ни дава видеозаписът.

Стоп кадри на разположението на състезателите при вкарване на топката в игра.

Стоп кадри на разположението и баланса на състезателите при флангова и фронтална атака.

Стоп кадри при изпълнението на статични положения в атака и отбрана.

Стоп кадри, показващи броя на линиите и разстоянието между тях във фаза атака и отбрана.

Стоп кадри на разположението на състезателите, когато топката е вече в нашата третина.

Клип с притежанието на топката от нашия отбор, който показва къде се прекъсва най-често нашата атака.

Клип с притежанието на топката от противниковия отбор, който ни показва кой от нашия отбор пресира най-добре.

Един видеоразбор, който ще трае не повече от 30 минути, изисква минимум 3 часа подготовка, а и отразява състоянието на нашия отбор само в конкретния мач. За да сме обективни в края на сезона, ние трябва да сме обработили поне половината от мачовете и да сме сортирали по папки видеоклиповете и стоп кадрите, за да разполагаме с достатъчно материал, който ни показва прогреса или регреса при изпълнението на конкретните задачи като цяло.

Когато разполагаме с видеозапис на мача може да си направим и монтаж от най-добрите моменти във  всеки мач - Highlights. Винаги когато се наложи видео визитка на състезател от този материал лесно ще се изберат моменти, стига да е допринесъл достатъчно с играта си за добрите изяви на отбора.  

Когато клубът има възможност да подсигури зала и прожекционен апарат за 30 минути видеоразбор седмично на отбор, няма как да се затормози психически никой. За сметка на това виждайки се от страни състезателите могат да възприемат ситуацията много по-обективно и да коригират поведението си на терена в следващия мач. Още повече, треньорът от своя страна може да развие конкретни упражнения свързани с разрешаването на съответните тактически задачи.

Всичко това го правихме между 2008-ма и 2012 г. с родените 1994/1995 г. в Спартак (Пловдив). Естествено видеозаписът осигуряваха родителите, а Highlights-а правех аз и го качвах на http://spartakpd.info/video.php, където може да видите и днес.

С тази стаия, както и всички останали дотук, нямам за цел да демонстрирам знания просто, за да впечтля някого. Познанието ми не е нито толкова уникално, нито толкова конвертируемо.

 

Споделяйки опита и знанията си в „Колонката на Митко Джоров” или ще затворя докрай и без това тясно открехнатата пред себе си врата за работа в бранша, или ще попадна на човек, който е наясно, че само благодарение на добър екип от професионалисти е в състояние да постигне ефективност в една ДЮШ.

Фигура 1

 

Фигура 2

 

Фигура 3

 

Фигура 4

 

Фигура 5

 

-----

С поздрав: Митко Джоров

 

Имейл за обратна връзка, мнения и въпроси - mdjorov@abv.bg

 

Останалите теми от Колонката на Митко Джоров, можете да прочетете ТУК


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


-----

Заповядайте в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com 

 


Коментари