В „Св. Георги” се грижат за здравия дух и тяло на децата

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 16/10/2013 17:30
В „Св. Георги” се грижат за здравия дух и тяло на децата

По време на полумаратона „Толе-рън” в София едно 9-годишно момиченце впечатли всички присъстващи с участието си в 5-километровата дистанция. Катерина Христова беше най-малката сред бегачите и заслужено си спечели атлетически шпайкове като награда за усилията си.


Горд от Кати, но и от съучениците й Мая, Николай и Виктор бе техният учител по физическо възпитание в ЧСОУ „Св. Георги” - Асен Дойчев. „Определено наблягаме на спорта в училището. Опитваме се да покажем спорта на децата извън задължителните часове”, сподели тогава преподавателят.


Верен на идеята си да е там, където се случват нещата, Viasport.bg посети училището, за да провери дали наистина там растат бъдещи спортни таланти. Оказа се, че школото дава много повече на малчуганите – подготвя ги действително за живота и ги учи на това как да бъдат успешни личности.

 

Тъй като е единственото в столицата с билингвално българско-английско обучение, школото е посещавано както от българчета, така и от деца на чужди граждани, които живеят у нас. Симбиозата е повече от добра, а малчуганите нямат проблем със социализацията си. За това допринася не само методиката на обучение в „Св. Георги” (която е съвсем различна от тази в държавните български училища), но и акцентът върху спорта и здравословния начин на живот, на който малчуганите са приучавани от най-ранна детска възраст.
Още в детската градина от 2-годишни малките могат да посещават йога. От 3-годишни ходят на плуване, а от 4 – на тенис и на ски. Допълнително могат да се възползват от предлаганите школи по карате, художествена гимнастика и балет.


Като влязат в училище пък децата имат своите задължителни 2 часа физическо възпитание, но тъй като те не са достатъчни, ходят и на допълнителни тренировки по избран от тях спорт.


„Стараем се да създадем условия на децата да работят с квалифицирани треньори – обяснява г-н Дойчев. - Имаме групи по тенис, плуване, фехтовка, карате, йога, художествена гимнастика. Някои от заниманията се провеждат в нашата сграда – примерно доц. Красимир Петков от НСА ще идва да обучава децата по фехтовка. По останалите спортове учениците се откарват с микробуси до съответната зала и тренират на място по различните клубове. Каратето е към клуб „Ипон”, на тенис ходят на кортовете в кв. „Драгалевци”, треньорка на гимнастичките е Адриана Нейкова, плуването се провежда в болница „Св. София” на д-р Мазнейкови, футболът се води от Саша Симонович, но имаме деца и в школата на ДИТ, и в „Славия”, допълва учителят.

 

Той се гордее, че възпитаниците му участват с успех в градските първенства, които се организират за столичните училища. Миналата година имали представители на състезанието по плуване в баня „Мадара”, както и в тенис турнир, от който спечелили първо и две трети места.

 

Учителят Дойчев с част от своите възпитаници по време на "Толе рън".


Всяка година училището си прави и спортен празник. На стадиона на НСА всички ученици се състезават в дисциплините 50 м, 300 м за момичета и 600 м за момчета, както и в скока на дължина от място. Разбира се, има награди освен за победителите и за почти всички участници. На пролет ръководителите в „Св. Георги” обмислят да изместят празника на Игликини поляни, като по този начин съчетаят спорта и природата.


Със старта на учебната година децата ходят на Зелено училище. Те са предимно със спортна, природо опознавателна насоченост, като имат и по 1-2 учебни часа всеки след обед. Всяка зима за учениците се организира и ски училище, като през 2012-та те прекарали 5 незабравими дни в Боровец. Допълнително към задължителните ваканции в „Св. Георги” провеждат по едно училище сред природата, което е обикновено през октомври, едно зелено и едно ски-училище (през февруари). Всичко се съчетава с опознаването на природата и опазването на околната среда. По време на лятната ваканция чрез свои партньори школото също предлага доста възможности – лагери и курсове на море. Сред децата вече дори има изявени в кайт и уинд сърфинга.

 В „Св. Георги” много държат на личния пример като насърчават учители и ръководители също да практикуват по-често спорт. Някой, като мистър Стюърт Кларсън пък е истински еталон за преподавател-спортист, тъй като той участва в националните мастърс отбори на България по бадминтон и крикет.

 

„При нас самите родители са открити към спорта и държат децата им да са физически активни. Имаме пълната им подкрепа и затова нещата се случват лесно”, казва и Ирена Ценова, мениджър в „Wonder group”, част от която е и „Св. Георги”. Тя допълва, че с въвеждането на гимназиалния етап на обучение училището ще отпуска и стипендия за постигнати спортни резултати.

 

За часовете по физическо децата имат специална спортна екипировка с логото на школото, различна от униформата за учебните часове. Е, допускат се и допълнителни фланелки или клинове, когато времето е студено. Неизменна част от облеклото пък са и забравените гуменки...


За разлика от доста ученици в трети клас, тези в „Св. Георги” сами напират да споделят какъв спорт практикуват. И познайте – няма нито едно дете само с едно занимание. Всички са нарамили под крехките си мишници тренировки по футбол, тенис и плуване, гимнастика, танци или карате.

Неда ходи на художествена гимнастика, играе хип-хоп танци, кара ролери и понякога тича с баща си. Виктор пък е футболист в „Славия”. „Аз няма да ставам футболист, но спортът е важен, защото дава енергия. Ако не се движиш, ще станеш дебел”, подкрепя го Алекс. На Крис пък любимият му спорт е волейболът. Мишо е фен на зимните спортове – ходи на кънки и ски, а през другото време обича да плува.


С голф, тенис и ски пък се занимава Райън. „Важно е да се спортува, защото, ако стоиш само в къщи, няма как да изразходваш храната, която си поел”, казва той.


На балет ще ходи Дара, която уж не си падала много по спорта, но майка й обещала да я запише на плуване.

Между шкафчета в съблекалните, надписани с името на всеки, пък има сгъваема маса за тенис, която по-големите използват в междучасията.

 

Екипировката за физическо е задължителна в "Св. Георги".

 


Освен възпитанието чрез спорт, в „Св. Георги” държат и на здравословните навици и най-вече на междуличностните взаимоотношения. Казват, че прилагат метода на „граници с мекота” – няма гестаповски режим, но децата знаят какви са правилата. Напомня им се непрекъснато, защото никой не очаква да започнат да ги спазват от първия път.


В школото витае невероятен дух на позитивно общуване. По коридорите и в класните стаи деца и учители се поздравяват с усмивка. „Hello darling! How are you?”, често се чува учителките да се обръщат към малките си госпожички.
За здравето на децата е помислено във всички направления.  Още при влизането си в сградата учениците оставят в специални кутии мобилните си телефони и всякакви електронни устройства, така че да не ги притесняват и разсейват по време на заниманията. С униформите вървят и „домашни” обувки, които всеки е длъжен да носи в сградата, за да не цапа и да не вдига вредния за дишане прах.

 

В училището няма лавки с нездравословните чипсове, вафли и други подобни. За сметка на това пък машините за вода са във всеки коридор, така че да напомнят на децата колко е важно да я пият. Храната се доставя чрез кетеринг и е изцяло сготвена зравословно. Уютната столова е заредена с чинийки и прибори, които децата трябва да отсервират след като се нахранят.


Кабинетите по музика, език, компютри и изкуства са свежи и приветливи, така че да не ти се излиза от тях. Излезеш ли пък, само пресичаш улицата и си в Южния парк, който учениците често посещават по време на часовете си по физическо, когато времето позволява.


Въобще в „СВ. Георги” прилагат на практика уж остарялата от времето на соца поговорка „Здрав дух, в здраво тяло”, която обаче е още по-актуална за забързаното ни и напрегнато ежедневие.

Ирена Ценова:

ПРИ НАС РОДИТЕЛИТЕ НАСТОЯВАТ ДЕЦАТА ИМ ДА СПОРТУВАТ- Г-жо Ценова, разкажете ни малко повече за училище „Св. Георги”.
- Това е единственото в столицата билингвално училище, в което децата се обучават и по българската, и по английската образователна програма. При нас има деца от български произход, от смесени бракове и деца на чужденци, които живеят временно или постоянно в България. Целта ни е да ги направим успешни личности за тяхната реализация, както у нас, така и навън. Нашите деца са пътуващи и не се знае колко време ще живеят в България и колко извън страната ни. Целта ни е те да бъдат конкурентно способни навсякъде. Когато напуснат нашата училищна система, те да могат да кандидатстват във всички университети по света. Като най-важното при нас е личностното израстване на децата и междуличностните взаимоотношения. Много важна част в този процес играят спортните и творческите дейности. Децата имат задължителна учебна програма от 8:15 ч. сутринта до 15:30 след обед, в която влизат и часовете по физическа култура.


- Колко деца учат при вас?
- При нас в момента имаме 160 деца, като в тази сграда в кв. „Лозенец” са от 2-ри до 7-и клас. Първокласниците и подготвителната група са в кв. „Драгалевци”. В момента строим цял, по-голям комплекс в кв. „Княжево”, който ще разполага и с физкултурен салон, плувен басейн и спортни игрища. Когато комплексът бъде готов, всички учениците ще се преместят там. Ще имаме тогава и гимназиален етап на обучение.


- А как тук осигурявате спортната дейност на учениците?
- Часовете по физкултура се провеждат в салона, който сме обособили в сградата. Той е малък, но и класовете при нас са по 15-ина деца, така че не е пренаселен. Освен това, когато времето го позволява, те винаги са навън в Южния парк, който се намира през една улица от нас. След приключване на училище, всички деца са записани на допълнителни спортни занимания.


- А получавате ли подкрепата на родителите що се отнася до спорта на децата им?
- Да, дори бих казала, че инициативата идва от родителите, защото самите те са доста активни и знаят, че за да може детето им да е в кондиция, да издържа на един доста сериозен режим, е необходимо да има и физическа натовареност, която да се редува с умствената. Нещото, на което самите родители много държат, е децата им да бъдат спортно активни. От миналата година предлагаме и лечебна гимнастика, с която работим върху опорно-двигателната култура на децата. Въобще можем да се похвалим с доста добра система що се отнася до спортуването на децата.

 

----

Коментарай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

 

-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


-----

Заповядайте в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com

 

 Коментари