Павлина Георгиева: Нека успелите в чужбина да предадат опита си в България

Танци
Добави в Svejo
    Viasport 01/11/2013 11:10
Павлина Георгиева: Нека успелите в чужбина да предадат опита си в България

Младата ни състезателка по спортни танци Павлина Георгиева, която покори с танц не само България, но и Дания, Франция, Испания и Германия, наскоро се завърна в родния си град Смолян с желание да отвори собствена школа за обучение на деца. След дългите години, в които представя чужди държави, преди няколко месеца фондациите „Конрад Аденауер” и „Младежка толерантност” й предложиха да се състезава отново за България, впечатлени от нейните успехи. Ангажиментът от страна на Павлина бил да създаде сдружение с нестопанска цел с нейното име и да популяризира и развива спортните танци. За да изясним как точно ще продължи развитието си младата танцьорка, й зададохме няколко въпроси, но които Георгиева с желание отговори.

- Павлина, разбрахме, че вече се установяваш в България. Как се стигна до това ти решение и с какво точно ще се занимаваш оттук нататък?
- Все още не съм се установила, тъй като ми предстоят още множество състезания и лагери в чужбина, но желанието ми оттук насетне е всяко мое свободно време да прекарвам в България, в моето бъдещо студио по спортни танци. Искам знанията ми и натрупаният опит да ги предам на по-малките от мен, които желаят да развиват своето бъдеще и кариера в спортните танци.

- Получила си предложение от фондации да продължиш да се състезаваш за България. Така ли е и какво е развитието на ситуацията?
- Да, наистина получих моралната подкрепа за идеята да популяризираме спортните танци в България от множество български институции, включително и от Министерството на младежта и спорта, като всички с общи усилия искаме да наложим танците в страната ни като един модерен и атрактивен спорт, отдавна познат и уважаван в Европа и света. Това е и причината в момента да съм в България, въпреки че следващата седмица отново заминавам за Холандия при моя треньор Руд Вермей, където имам подготвителен лагер за предстоящите ми състезания.

- Разбрахме, че общината в Смолян се е ангажирала да ти помогне в отварянето на твоя школа за танци. До къде стигнаха преговорите за това?
- С решение на общинския съвет в Смолян в края на септември бе дадено съгласие за предоставяне на помещение за зала по спортни танци. Тепърва предстоят големи инвестиции, които за съжаление общината не може да направи. Поради тази причина архитект проф. Попов, човекът който е проектирал сградата, впечатлен от това което искам да правя, ми подари новия проект за залата по спортни танци. Финансирането и изграждането, което трябва да бъде факт до края на годината, е предоставено от фондация „Звезден старт на таланти”, чието единствено условие е студиото да носи моето име. Това наистина ме впечатли много и аз също реших да даря част от своите средства, придобити от състезания и награди в чужбина за изграждането й. Моето желание е да предам своите знания и умения на многото желаещи малки деца и подрастващи, които в мое лице виждат, че наистина мечтите им могат да бъдат реализирани. Това мен също много ме трогва и ще дам всичко от себе си да помогна за тяхната реализация.Наистина в медиите много се говори, че аз ще се състезавам за България, но ако трябва да бъда честна, това все още не съм го решила, тъй като не зависи само от мен, а и от партньора ми, както и от треньора ми. Надявам се, че в бъдеще ще мога да ги убедя в това.

- Има ли в родния ти град желаещи деца да се занимават с танци и защо го предпочете пред възможността за развитие в София? Провеждате ли в момента занимания, къде и как обучаваш бъдещите танцьори?
- В родния ми град има много желаещи, на които миналата година през времето, в което бях в България, давах уроци. Бях много впечатлена от тяхното желание и интерес да се занимават със спортни танци. Тук е мястото да отбележа, че от доста години аз преподавам главно на млади таланти в чужбина и поради тази причина реших да го направя и в България, но тук предимно с благотворителна цел. Моето виждане и апел към всички като мен успели в чужбина е да дадем своя принос за утвърждаване на спортовете, с които сме станали известни и в България. Защото това е мястото, от което сме стартирали своите кариери и мястото, от където са нашите корени. Аз смятам, че никой от нас никога не трябва да забравя, че преди всичко е българин.

 

ОЩЕ ЗА ПАВЛИНА ГЕОРГИЕВА - ЧЕТЕТЕ ТУК

 

 

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

 

-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


-----

Заповядайте в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com

 


Коментари