Йовчев и Пейчева подкрепиха „За една по-здрава нация”

Общество
Добави в Svejo
    Даниела Делева 15/12/2013 18:45
Йовчев и Пейчева подкрепиха „За една по-здрава нация”

Фитнес център „България” и Българската федерация по културизъм и фитнес продължиха кампанията си „За една по-здрава нация” с втория семинар, свързан с проблемите със затлъстяването и обездвижването сред младото поколение.


На семинара присъстваха около 50 души, сред които имаше активни спортисти и деца. Специални гости бяха  заместник министърът на спорта Йордан Йовчев и трикратната световна шампионка по художествена гимнастика Симона Пейчева.


„Трябва да изпитваме нужда да спортуваме, така както изпитваме нужда да се храним”, заяви най-успелият ни гимнастик Йордан Йовчев. Той призова младото поколение към по-здравословен и по-активен начин на живот.


Симона Пейчева засегна темата за мотивацията на децата и подхода на спортните педагози и треньори за предизвикване и задържане на интереса на подрастващите към спорта.


Николай Стоянов от БФКФ изнесе статистически данни за тревожно увеличаващите се тенденции към затлъстяване, наднормено тегло и обездвижване, липса на физическа активност и заседнал живот сред младите в България. Гости на семинара бяха още доцент Владимир Боянов, ръководител катедра „Тежка атлетика” към НСА, Патрик Ангелов, президент на БФКФ и персоналният треньор на Долф Лундгрен и други холивудски звезди Слави Славов.


Бяха изнесени данни, според които в България редовно спортуващите са едва 3%, което ни нарежда на последно място сред страните от ЕС. Само 4 % от българите са членове на клубове за фитнес и здраве. Проблемите със затлъстяването на младото поколение в България започват от най-ранна детска възраст. Най-новите изследвания показват, че за последната година се е увеличил дори процентът на първокласниците у нас с наднормено тегло. Причини за това са обездвижването и неправилното хранене. Децата ни избират телевизията и компютрите пред спорта като начин на забавление, не скриха тревогите си лекторите.


Инициативата „За една по-здрава нация” е насочена към децата и техните родители. Кампанията има за цел да помогне за разрешаването на проблема с лошите хранителни навици и затлъстяването на младото поколение в България, както и да насочи децата към спорта. Следващият семинар ще се проведе на 19 януари.

 

 

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

 

-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


-----

Заповядайте в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com

 


Коментари