На рапира с трио приятелки

На рапира с трио приятелки

13.04.2016 | 10:35

Учителската стачка през есента на 2007 г. се оказала основателна причина близначките Мария и Маргарита Джамбазки да започнат да се занимават с... фехтовка.

За 13-годишната Йоана Илиева фехтовката е всичко

За 13-годишната Йоана Илиева фехтовката е всичко

24.11.2014 | 11:00

13-годишната софиянка Йоана Илиева спечели преди две седмици международния турнир по фехтовка „Сабята на Етрополски” при момичетата до 14 г. Тя стана победителка в своята група с победи над състезателки от Украйна, Румъния и Турция и две други български девойки – Теодора Вутова и Дария Анастасова.

Теодора Вутова - момичето с мускетарско сърце

Теодора Вутова - момичето с мускетарско сърце

20.11.2013 | 10:30

Тя е само на 12 г., а вече минава за новата надежда на българската женска сабя. През октомври в Шумен Теодора Вутова спечели и трите възможни титли от състезанията за определяне носителите на купата на България по фехтовка, като триумфира при 13, 15 и 17-годишните момичета.

Кристиян Фиданов – пловдивският мускетар

Кристиян Фиданов – пловдивският мускетар

01.04.2012 | 18:49

Кристиян Фиданов е на 17 г. и в 8 от тях се занимава с фехтовка. Състезател е в пловдивския клуб „Ангели” при треньора Атом Согоян. Преди 2 седмици Кристиян спечели една от 17-те стипендии по програмата „Спортни таланти” на „Еврофутбол” и фондация „Работилница за граждански инициативи”.

Наш петобоец върти клуб по фехтовка в САЩ

Наш петобоец върти клуб по фехтовка в САЩ

21.04.2011 | 17:09

Безспорно най-известните българи, свързани с фехтовката зад Океана, са братята Васил и Христо Етрополски. Оказа се обаче, че те не са единствените, които притежават свои клубове и работят с малки рицари в САЩ. Един от мускетарите в страната на неограничените възможности е и бившият ни елитен състезател по модерен петобой Цанко Хантов. 34-годишният софиянец и чаровната му съпруга Ангелина Йовчева (бивша състезателка по художествена гимнастика) карат вече 6-а година в Чикаго.

Любо и Панчо – приятели в живота, съперници на пътеката

Любо и Панчо – приятели в живота, съперници на пътеката

14.11.2010 | 14:04
Какво е да си съперник с най-добрия си приятел, който ти е показал пътя към залата и те е запалил по спорта? На този въпрос най-добре могат да отговорят 16-годишните Любослав Бурнев и Панчо Пасков, които в събота играха един срещу друг на финала на международния турнир по фехтовка „Сабята на Етрополски”. Победителят ли – той не е важен. Тук спечели приятелството, добрите чувства и рицарските отношения...  

Фехтовка

02.04.2009 | 10:55

Фехтовка е вид борба между двама души, която представлява дуелиране с оръжия като саби, ножове и мечове. За разлика от миналото когато фехтовката е служила за разрешаване на спорове и често е завършвала със смърт, то в днешно време фехтовката е професионален олимпийски спорт.

Фехтовката е уникална с това, че е присъствала в програмата на всички олимпийски игри.

Видовете оръжия, с която се практикува са:

  • Сабя - поражаема повърхност е трупа от кръста нагоре, ръцете, шията, главата
  • Рапира - поражаема повърхност е само трупа
  • Шпага - поражаема повърхност е цялото тяло на фехтовача

 

Betway