Момчил Петков: Мечтая си да стана световен шампион

Момчил Петков: Мечтая си да стана световен шампион

14.03.2017 | 13:46

Момчил Петков е само на 11 години (роден е на 11 ноември 2005 г.), но показва страхотни резултати в шахмата.

Треньорът Стефан Стойнов: Габи Антова e рядка комбинация от талант и труд

Треньорът Стефан Стойнов: Габи Антова e рядка комбинация от талант и труд

12.02.2014 | 11:18

В самия край на миналата година българският спорт записа огромен успех с бронзовия медал на Габриела Антова на световното първенство по шахмат в Обединените арабски емирства при подрастващите - в групата до 12 г. Това бе втори бронз за 2013-а за Габриела Антова, която изпрати успешна година.

Гари Каспаров: Важни в шахмата са бройката и системата

Гари Каспаров: Важни в шахмата са бройката и системата

03.10.2011 | 17:24
Втора част

Началото на интервюто може да прочетете ТУК - Говорих с еврокомисар Кристалина Георгиева и тя спомена, че работите по идеята за въвеждане на шахмата в бежанските лагери.
- Запознах се с комисар Георгиева преди няколко месеца, когато посетихме Европейския съюз с президента на Европейската шахматна федерация, моя приятел Силвио Данаилов, и на тази среща ние обсъждахме не само принципни идеи, а също и възможността шахматът да се използва като един вид интелектуално ободряване в бежанските лагери в Африка.
Гари Каспаров: Шахът дава шанс и на бедните деца за успех в живота

Гари Каспаров: Шахът дава шанс и на бедните деца за успех в живота

21.09.2011 | 22:00
Гари Каспаров е 13-ият световен шампион по шахмат. На 22 години и 210 дни става най-младият шампион в историята на древната игра. Достигал е невероятния рейтинг от ЕЛО 2850. Гений по всеобщо съгласие, определян за най-силния шахматист за всички времена. През 2005 г. се отказва официално от шахмата, за да влезе в руската политика.
Роден е през 1963 г. в столицата на Азербайджан Баку и живее в родния си град до 1990 г. Учи шахматната игра от баща си, който е потомък на немски евреи, но умира, когато Гари е на 7 г. Едва 10-годишен Каспаров попада в школата на световния шампион Михаил Ботвиник.
Петър Великов: Липсата на средства гони треньорите от шахмата

Петър Великов: Липсата на средства гони треньорите от шахмата

12.11.2010 | 22:10
Петър Великов е селекционер на детските формации на националния отбор по шахмат на България. Преди 2 седмици той се завърна от световното първенство в Халкидики (Гър), на което възпитаниците му не успяха да спечелят медал. Ето какво разкара гм Великов за шампионата и за проблемите на българския шахмат пред Viasport.bg:  

Шахматният гений Магнус Карлсен: Аз съм хаотично и мързеливо същество

19.03.2010 | 10:03

Авторитетното и тиражно германско списание рядко пише за шахмат. В последния си брой обаче традицията не е спазена и в цели три страници е представено интервю с настоящия лидер в ранглистата на ФИДЕ Магнус Карлсен. Роденият през 1990 година в градчето Тьонсберг норвежец доскоро най-добре отговаряше на описанието дете-чудо. Магнус обаче вече е възмъжал. Пред “Шпигел” той открехва и темата за личния си живот и има ли място за вече и за жени в него.

Betway